03/09/2021

El món ens mira (i ens vincula a Putin)

2 min
El president rus, Vladímir Putin, subjectant una copa, en una imatge d’arxiu del 2016.

BarcelonaUna part important de la batalla estratègica del Procés s'ha jugat en la premsa internacional (el món ens mira), on fins ara els independentistes han sortit guanyant, sobretot arran de les càrregues policials de l'1-O, que van fer créixer la solidaritat amb la causa catalana. En aquest sentit, una de les últimes grans victòries va ser la publicació d'una entrevista a Jordi Cuixart que va ser portada del New York Times. Aquest mateix diari, però, publica aquest divendres una informació altament nociva per a l'independentisme català, com són els intents de persones pròximes a Carles Puigdemont per establir contactes amb el Kremlin amb l'objectiu d'aconseguir alguna mena de suport rus a la causa.

La base de la informació és la mateixa que publica també El Periódico i el consorci OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), i són les converses entre el cap de l'oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, i l'advocat de l'expresident, Gonzalo Boye, interceptades per la Guàrdia Civil en el marc de l'operació Volhov, i que ara les fan servir per a la seva particular guerra bruta contra l'independentisme. El cas és que tots dos parlen de la necessitat d'evitar que Puigdemont pugui enviar algun missatge que pugui molestar Vladímir Putin, per exemple, a favor de l'opositor Navalni o en contra del president bielorús, Aleksandr Lukaixenko. Per sort, Puigdemont sembla que els va fer un cas relatiu, però no cal ser un linx per veure que aquest material farà les delícies dels eurodiputats de Cs i que minarà la reputació internacional de l'expresident català i de l'independentisme en general, al qual intentaran vincular amb el règim autoritari rus.

I això passarà més enllà dels detalls concrets de les trobades d'Alay amb suposats espies russos i de la seva relació amb Tsunami Democràtic, on segurament hi ha més pa que formatge. La diplomàcia catalana tindrà ara molta feina per netejar l'impacte que té veure en el New York Times un titular amb les paraules Catalonia i Kremlin juntes.

stats