AMB ÈMFASI
Opinió 26/10/2018

'La memòria de l’oracle' de Pere Joan Martorell

i
Ramona Pérez
2 min
'La memòria de l’oracle' de Pere Joan Martorell

Pere Joan Martorell (Lloseta, 1972) ens convida a conèixer un microcosmos, durant un període de la nostra història recent, aquesta història que, de vegades, per simplificar, tenim la temptació d'obviar. Els personatges absents i presents que es passegen per aquestes pàgines ens donen llum, a través d'ells aprenem a mirar i a escoltar un poc millor.

Jacob, el pare i l’avi, els absents, són el contrapunt lliure de les misèries dels presents, éssers els quals la vida ha condemnat al dolor més punyent. Assistim a la metamorfosi de l’oncle:

"Cada vegada més sol i perdut, en els seus deliris de cants inventats i plors espasmòdics” (pàg. 154).

La mare, a qui costa perdre del tot les forces, condemnada a plorar absents, a poc a poc va construint un lloc de culte, pedra a pedra, ha de tenir on anar a convocar la presència dels que no tornaran. Es va aprendre "de cor" les cartes de l’avi, cada setmana feia dissabte al despatx del marit, ventilava els llibres, duia el seu abric… el seu camí cap al final el feia a grans gambades. Va parar moltes vegades la taula per al seu botxí, el va “deixar fer” amb el seu cos des del primer moment.

El poder, representat pel capellà i el jutge, protagonistes d’una crueltat sense límits, els deixava fora de les normes, en feien ús i abús per sistema.

La tia, una dona que era al món per generar harmonia, no va donar l'abast, la seva bona voluntat va resultar insuficient.

En Jeremies, el nostre heroi, compromès amb el coneixement:

"Sí, el quadern del pare fou el meu primer llibre sagrat. Una doctrina que sempre m’acompanya. Un tresor per descobrir cada dia” (pag. 78).

Res no és suficient, en Jeremies serà un més a la galeria dels perdedors, també acabarà en uns llimbs:

"Intentant mantenir en la memòria el fluix dinàmic dels records evanescents, captiu d’una vida reduïda a la mínima expressió…” (pàg 246).

Tenim la certesa que hem aprofundit en personatges reals, éssers i situacions que ens envolten o ens han precedit fa molt poc, som davant una reflexió del tot necessària.

Una vegada més, una recomanació sense reserves.

FITXA DEL LLIBRE

'La memòria de l’oracle'

Pere Joan Martorell

Premi Mallorca de narrativa 2017

Edicions de 1984

252 pàg.

18 euros

stats