Observatori
Opinió 24/11/2015

Manresa, la solució

El sol fet de vincular el seu nom al d'IB3 renta la cara a la cadena pública

Q. Torres
3 min
El periodista Andreu Manresa serà el futur director general d'IB3.

PalmaNomés l'elecció d'Andreu Manresa com a candidat a director general d'IB3 podia salvar la situació en la qual s'havia situat el Pacte. Les negociacions s'havien allargat massa, s'havien encallat massa, havien cremat massa noms i havien generat massa desconfiances entre els socis. Ells mateixos s'havien carregat de pressió quan situaren primer la qüestió com a prioritària i després no la resolgueren amb la celeritat que havien anunciat.

Creixia entre la progressia la percepció que ni això sabria resoldre el Pacte, com si IB3 formàs part del rescat ciutadà. La solució feta pública aquest dimarts rebaixa la tensió generada i permet, alhora, una arrencada més tranquil·la. El sol fet de vincular el nom de Manresa al d'IB3 renta la cara a la cadena pública i li garanteix una capa protectora. No són els tres socis els que consensuen el nom de Manresa, és la proposta de Manresa la que genera el consens.

La solució no situa en un paper fàcil la resta de formacions. El Pi, per exemple, no ha qüestionat el nom i ha lloat la professionalitat de Manresa. Tindrà difícil justificar una abstenció que allargarà un mes l'agonia actual quan ha criticat el retard en la decisió. El PP, en canvi, s'ha limitat a dir que no és el seu candidat perquè l'ha conegut pels mitjans. És l'únic element, a part del retard en l'actuació, que es pot criticar: les maneres emprades, que s'hagi filtrat abans d'informar-ne l'oposició. El PP hi votarà en contra, igual que Ciutadans.

El PP va deixant caure les frases típiques per qüestionar l'elecció: que més hauria valgut un gestor que un periodista o que un bon periodista no és garantia d'un bon director. No s'atreveixen a comparar Manresa amb el director general actual i fan bé. En la situació actual, quan es planteja per a IB3 un canvi de model que és, sobretot, un canvi de model periodístic, allò que cal al capdavant de la ràdio i la televisió públiques és un periodista, i si té solvència contrastada, si té el respecte de la professió, si és un referent, millor. A més, la presència de Manresa no exclou que en el seu equip hi pugui haver gestors.

D'entrada, la presència del corresponsal d''El País' a la direcció general d'IB3 suposa que no hi haurà quotes de partits, perquè es dóna per fet que tindrà mans lliures per definir el seu equip. I això ja és un avanç. El principal repte que tindrà no serà el d'haver de gestionar un pressupost retallat, sinó el de satisfer les expectatives de canvi que s'han generat al voltant d'IB3.

stats