Opinió 01/10/2013

Llarga vida a l'Espai Mallorca

i
Neus Molina
3 min

L'Espai Mallorca es va obrir divendres a Barcelona, entre l'exposició Entusiasme de Gabriel Lacomba i els Crits i Renou de la nova entitat gestora. L'Espai es reinventa i es reivindica dins del barri del Raval deixant present el que som i el que volem ser, allunyats de l'antic espai del carrer del Carme, no físicament -el nou Espai no canvia de barri i l'emblemàtic Raval continua essent-ne l'eix central-, però sí pel que fa a la gestió i a la programació. I és que aquest nou Espai es desvincula de les institucions illenques, que deixaren morir l'antic (ni el Consell de Mallorca, antic organisme gestor, ni el Gremi d'editors tenen veu ni vot en aquest nou viatge de la cultura de les Illes a la capital del Principat).

La veu i el vot pertanyen ara als socis deCrits i Renou, l'associació no lucrativa que gestiona des del mes d'abril el nou espai i que amb el seu bon saber fer i amb la seva vitalitat ha aconseguit que això engegui. L'Associació, que actualment compta amb 120 socis -potser algun més, ja que divendres vespre durant l'estrena se'n recaptaren de nous-, es va rebel·lar contra el tancament el novembre de l'any passat. Veure desaparèixer el bastió de la cultura illenca a Barcelona a causa de la mala gestió política va fer que els usuaris de l'antic Espai es mobilitzessin contra el que era inevitable. Representants del món de la cultura com Maria del Mar Bonet o Enric Casasses anaren al carrer del Carme per reivindicar el paper de la cultura davant la crisi econòmica en la qual estem instal·lats. Però no hi va haver res a fer; malauradament, la seu va tancar. No obstant això, Crits i Renou va continuar fent xivarri i finalment aconseguí la gestió del nou Espai, reubicat a la plaça Vicenç Martorell i amb un nou model allunyat de les institucions, horitzontal i assembleari basat en l'apoderament ciutadà.

El nou Espai Mallorca, amb nova seu, nova gestió i noves il·lusions, més proper als ciutadans, obert a nous llenguatges artístics i a noves tendències, aspira a ser la veu dels talents emergents de les Illes, dels Països Catalans i d'arreu.

No obstant això , tot i les il·lusions i les expectatives generades, l'Espai caldrà que es mantingui. De la seva continuïtat en depèn l'èxit, i és que l'Espai no vol ser flor d'un dia. Romandre i sobreviure dins l'àmbit cultural, maltractat per la crisi econòmica que ja dura tres anys, en bona mesura passa per la creació i fidelització d'usuaris que participin dels tallers que s'hi organitzin, que tastin els plats del bar restaurant i que comprin productes de les Illes al racó gastronòmic.

La llibreria especialitzada també serà l'artífex de la continuïtat. El nou Espai Mallorca és hereu del fons bibliogràfic del carrer del Carme i punt de trobada d'editors i autors joves i consagrats, sempre mirant cap a les Illes però de retruc situant-se com un centre liteari obert a tot i a tots.

El nou equipament, punt de referència de la cultura de les Illes a Barcelona, aspira a ser també punt de referència de la cultura en general, sumant més art, més música, més teatre, més literatura o més circ a les ja conegudes catedrals de l'art al Raval, com són el CCCB o el MACBA.

Sortir de les Illes, sortir al barri i sortir de Barcelona també són els nous eixos de l'ideari de l'Espai Mallorca. Ocupar les places, ocupar altres equipaments i localitzacions físiques i mentals és el que vol fer aquest Espai per fugir del localisme illenc i de la idea de contenidor de propostes pròpiament dit. L'Espai Mallorca vol crear continguts i ser un ens productor i no un aparador. El centre cultural té com a objectiu ser una plataforma per als talents ocults, que són nombrosos dins i fora del panorama insular.

L'estrena de divendres vespre en va ser una bona mostra, els músics mallorquins Orange Juice Funk Collective, la companyia de circ Hotel Iocandi i la ballarina Magdalena Garzón, tots amb llargues trajectòries artístiques poc conegudes pel gran públic, van omplir de gom a gom la plaça del Raval.

L'Espai vol ser al Raval i el Raval vol ser de l'Espai i que la plaça Vicenç Martorell, ara coneguda com la de les columnes o la de darrere del Bonsuccés, sigui la plaça de l'Espai.

D'aquesta manera el nou equipament vol presentar-se a la ciutat de Barcelona com un centre catalitzador de propostes artístiques i socials tant de les Illes com d'arreu, a través de diversos formats.

L'Espai es presenta a la ciutat per quedar-s'hi. I que duri.

Llarga vida a l'Espai Mallorca.

stats