04/09/2022

Algunes idees per al primer dia de curs

2 min

Pares i mares que avui torneu a la normalitat, aquí teniu algunes idees sobre l’educació dels vostres fills.

De l’escola, la criatura en tornarà més alta i més sàvia. Que hi vagi i en torni més persona és, sobretot, cosa vostra.

Recordeu que ja no sou dos a educar, la família i l’escola. Ara sou tres: la família, l’escola i les pantalles. Vigileu-ne el contingut, limiteu-ne les hores i limiteu-vos vosaltres mateixos l’ús de les pantalles, perquè la canalla ho veu, si hi esteu enganxats. El mateix amb el tabac, l’alcohol o els porros.

No sou els amics dels vostres fills. Sou una referència i, a segons quines edats, LA referència. No us faci por posar-los límits, vigilar amb qui es fan. Al contrari, us ho estan demanant, perquè vol dir que els importeu. Ser impopulars de tant en tant va en el sou dels pares, no patiu per això.

Els mestres no podran fer amb l’educació dels vostres fills el que vosaltres desfeu a casa. Us toca ensenyar-los a comportar-se, a esforçar-se, a ser polits i endreçats o puntuals, i a respectar els companys i la gent gran. Les criatures acaben parlant de manera semblant a com parleu vosaltres de l’altra gent o de la vostra feina. Es fixaran amb la vostra actitud, de si tot el dia us esteu queixant, de si busqueu culpables i problemes o amics i solucions; o de si feu un drama de qualsevol fotesa. Els afecta molt si a casa parleu cridant-vos. A les cases on falla el respecte, costarà molt més que hi pugi una canalla respectuosa. En resum, eduques quan no penses que estàs educant i s’educa amb l’exemple. És cansat però val molt la pena.

I, finalment, no us culpabilitzeu, perquè no hi ha pares perfectes, tots fem el que podem, tots ens hem equivocat i tots tenim problemes que no sempre ens permeten educar en l’estat d’ànim més adequat. I com deia Edward Murrow, bona nit i bona sort.

stats