Opinió 02/11/2019

El 10-N i els grans deutes pendents de l’Estat amb les Balears

2 min

PalmaEL JA MOLT PROPER 10 de novembre, tot i que en bona mesura es tracti d’una repetició electoral i que en els mesos que han passat des dels comicis estatals del 28 d’abril no es presenten canvis destacables, és una data clau, també per a les Illes Balears. Tenim molts temes pendents amb l’Estat, deutes que els darrers executius centrals han adquirit amb la nostra comunitat i que tombaran cap un costat o a l’altre depenent dels resultats d’aquest 10-N i dels pactes de govern que se’n puguin derivar. No és, doncs, una ocasió d’exercir el vot a menystenir. Ens hi jugam molt. I encara que els resultats no depenen dels suports dels electors de les Illes, no es pot deixar passar l’oportunitat de sumar adhesions cap a les opcions polítiques que puguin exercir la màxima reivindicació per solucionar els grans problemes que arrossegam.

És en aquest sentit que a l’ARA Balears, en aquesta setmana preelectoral, hem volgut oferir un dossier que reuneix una informació exhaustiva de tots els fronts que a les Illes tenim oberts amb l’estat espanyol. Qüestions econòmiques com la reforma del sistema de finançament o el desenvolupament de la part fiscal del REB; qüestions estructurals –que no deixen de ser també temes econòmics–, com el compromís de finançament de la xarxa ferroviària o per a la millora de zones turístiques madures, o el deute del conveni de carreteres; qüestions ambientals –igualment compromisos econòmics de l’Estat amb les Illes–, com el suport a la transició energètica, entre moltes altres, depenen dels resultats electorals. Com també depenen de si a Espanya acaba governant un pacte de dretes, un pacte d’esquerres o un acord entre populars i socialistes –que no s’ha de descartar– moltes de les decisions que podran afectar decisivament els principals temes socials, educatius, lingüístics o culturals.

L’escenari que pot sortir del 10-N és, segons recullen totes les enquestes reunides per l’ARA en una informació que podeu consultar també al web de l’ARA Balears, molt similar al que va sortir del 28-A. No podem obviar que la paràlisi que han patit tots els temes compromesos amb les Illes Balears, perquè l’opció de Pedro Sánchez de fer un pacte de govern, sobretot el pacte amb Podem que va tenir a tocar, no es va voler materialitzar, fa sospitar que serà més difícil aconseguir ara una coalició semblant a la que governa a les Balears. Per a gairebé tots els fronts oberts que tenim, canvien molt les possibilitats si a Espanya predominen unes ideologies o les altres. Cal ser-ne conscients a l’hora de decidir el vot.

stats