Opinió 04/04/2020

Govern i Estat han d’acordar un pla per mitigar el drama laboral

2 min

El Govern ha admès a l’ARA Balears els càlculs que té sobre l’afectació de la pandèmia del coronavirus en el mercat laboral de les Illes: un 60% dels treballadors de la nostra comunitat tenen amenaçada la seva feina. Són un mínim de 300.000 d’un total de poc més de mig milió de treballadors, majoritàriament afectats per ERTO, però també per acomiadaments, no renovacions de contracte o perquè no seran cridats a incorporar-se per a la temporada turística, com ho eren habitualment. Les xifres són dramàtiques i si, com alertàvem fa dues setmanes, la crisi pot provocar una greu fractura social que s’ha d’evitar, ara cal posar l’accent en les mesures urgents per minimitzar fins on sigui possible el sotrac que aquesta aturada de l’economia balear causarà en la majoria de les famílies illenques.

Els estudis dels efectes econòmics del coronavirus sobre les distintes comunitats autònomes i sobre la capacitat de cadascuna de sortir-ne en un període de temps encara indeterminat, no deixen lloc al dubte: les Illes Balears seran la més castigada per la crisi econòmica i la darrera que se’n sortirà. Fa molt de temps que s’alertava dels perills del monocultiu turístic, el mateix temps que fa que no s’ha fet res per diversificar l’economia d’aquestes Illes. Aturat el turisme de cop i amb la previsió més feliç que aquest sector pugui començar la recuperació el 2021, ara no és moment de planys, sinó de prendre decisions contundents per pal·liar el drama.

Els plans que la societat balear necessita ara no poden pensar ni a mitjan ni a llarg termini. I si ho fan, en tot cas, han de donar absoluta prioritat a la immediatesa de la necessitat. El Govern balear i el de l’Estat han d’acordar de manera urgent un pla, sobretot a curt termini, que injecti doblers a les Illes i en particular als ciutadans. Les Balears, s’ha denunciat per activa i per passiva, han estat sempre infrafinançades. Hem aportat al conjunt de l’Estat molt més del que hem rebut. Amb la situació en què ara es troba l’Arxipèlag, i amb la que vindrà immediatament en acabar l’estat d’alarma, ja no es tracta d’exigir a Madrid el finançament just, que seria del tot insuficient. El Govern de Francina Armengol ha d’exigir al de Pedro Sánchez un sobrefinançament que permeti que la nostra comunitat i els seus habitants puguin sobreviure durant una recuperació que serà lenta i molt complexa. Ha de ser així, si volen que la gallina dels ous d’or de les Balears qualque dia torni a pondre, mentre a mitjan i llarg termini es pugui planificar que no es posin els ous sempre en el mateix paner.

stats