L'EDITORIAL
Opinió 17/09/2014

El 'no' del PP a la investigació de Sa Nostra, una mala notícia per a la democràcia

"Tal com l'està plantejant, la comissió de Son Espases no servirà per donar més llum sobre la qüestió que ja s'investiga judicialment, sinó per intentar sembrar dubtes sobre la gestió del Pacte"

Ara Balears
2 min

PalmaLa decisió del PP d'impedir que es creï una comissió d'investigació sobre el procés de reestructuració bancària de Sa Nostra és una mala notícia per a Balears i per a la democràcia. A diferència d'altres parlaments autonòmics, com el català, l'aragonès, el gallec o l'extremeny, el de les Illes Balears opta per posar-se una bena als ulls en lloc d'intentar posar llum per aclarir com és possible que l'entitat bancària de referència a l'Arxipèlag hagi acabat reduïda a la mínima expressió, diluïda dins un banc amb seu a Múrcia. En altres territoris, les comissions d'investigació polítiques o les investigacions judicials han servit perquè es visualitzàs la connivència del poder polític amb els gestors financers, per denunciar els plans de pensions que aprovaren aquells que dilapidaren un patrimoni que no era seu, per mostrar que es feren negocis foradats que no responien a l'objectiu social de les caixes, ni tan sols a objectius financers. A Balears, això no es podrà aclarir, llevat que hi hagi una nova majoria política favorable que es conegui què ha passat o que hi hagi una investigació judicial.

El 'no' del PP a la comissió d'investigació suposa un intent de blindar tots aquells que feren possible que una entitat amb 230 oficines, 650.000 clients, 1.500 treballadors i una quota de mercat de més del 30% l'any 2007 representi ara només un 1,8% de BMN. Els populars no volen que es remogui la qüestió, però en canvi sí que permetran que es creï una comissió d'investigació sobre Son Espases. Mentre el PP valora que en el cas de Sa Nostra la seva negativa no té cost polític, interpreta que sí que en tindria si s'hi negàs en el cas de Son Espases, perquè s'entendria que té alguna cosa a ocultar. Allò cert és que el PP no té res a perdre amb aquesta jugada. L'erosió al partit ja es produeix amb una investigació judicial en marxa provocada per la confessió de dues persones vinculades al partit, l'exconsellera de Salut Aina Castillo i l'extinent de batle d'Urbanisme de Palma Javier Rodrigo de Santos, que haurien reconegut irregularitats tant en el procés de selecció del solar com en el concurs d'adjudicació. No evitarà el seu desgast i pretén desgastar l'oposició ampliant l'objecte de la comissió a la gestió del Pacte, malgrat que no té res a veure amb el que s'investiga judicialment. El PP, amb majoria absoluta al Parlament, escriurà el guió d'aquesta comissió i, tal com l'està plantejant, no servirà per donar més llum sobre la qüestió que ja s'investiga judicialment, sinó per intentar sembrar dubtes sobre la gestió del Pacte.

stats