05/08/2022

La decadència al Principat

2 min

Hi havia motius més que suficients per envejar des d’aquestes illes la tradició de governs seriosos de les institucions catalanes. Aquest sentiment no és estrany als veterans com servidor i fins i tot més joves, que veien en el Principat un exemple de com arribaven a la política, si no els millors, els segons de cada casa. Eren, en general, homes i dones amb un grau notable de preparació i de coneixement, aptes per discernir l’excel·lència de la mediocritat en les coses de la política. El fet que aparegués en aquell panorama de preparació i d’eficàcia la ferum de la corrupció no nega les capacitats de dues generacions de polítics que varen saber portar Catalunya a un lloc destacat del podi europeu. Per poc que, des de Mallorca i Menorca –una mica també Eivissa, però ja es tota una altra història– féssim atenció al desenvolupament de la política catalana i al de la illenca, t’envaïa una certa sensació de vergonya, un complex d’incapacitat irremeiable. Esperàvem que aquesta situació no es cronificàs, sinó que els polítics illencs s’assemblassin cada dia més als cinc o sis que destacaven per damunt de tanta indigència general.

La situació no s’ha cronificat. Tenim una presidenta que servidor no canviaria per cap president autonòmic dels PPCC, i aquella mitja dotzena que destacava per damunt de tanta indigència general ha augmentat discretament en algunes formacions del país. Adesiara no pots evitar empegueir-te per tanta verborrea com s’estila –i, si he de ser sincer, molt més a la dreta que no a l’esquerra: la dreta no ha progressat gaire/gens des del temps de Gabriel Cañellas, quan almenys hom sabia connectar sense mala llet amb la gent del poble. A l’esquerra no hi trobareu una assolada d’Einsteins, però almenys hi ha qui entén el país i quina cosa hauria de ser.

Mentrestant, al Principat s’ha armat un espai escènic deplorable, fins al punt, potser, de posar en perill gran part del que s’havia aconseguit –val a dir que, contra un estat oprobiós, disposat a utilitzar tots els mitjans amagats a les clavegueres, fa molt mal mantenir-se fidel al servei d’aquest poble. També ens toca ara sentir vergonya per paraules i fets de molt baixa qualitat catalana, que embastardeixen la política i part dels seus oficiants –amb el benentès que ho som tots, oficiants.

Guillem Frontera és escriptor

stats