Les copes del futbol

Si no és la lliga és la Champions; si no és l'Eurocopa és la Copa Amèrica... Què passa, és que sempre hi ha futbol? Sembla que sí. No ens n'haurem temut –després del Tour i de Wimbledon– i ja començarà una altra temporada de la lliga espanyola.

És igual si el futbol –més aviat tot el que l'envolta– està afectat d'escàndols. L'afició s'oblida de tot quan Messi, imputat per frau fiscal, fa una assistència o marca tres gols a Panamà i és designat millor jugador en dos partits consecutius. Què té més si Ronaldo, un mal educat i prepotent, falla un penal... I què si el porter de 'la Roja' és incriminat en un escàndol sexual? El senyor De Gea hauria de ser a ca seva i no 'protegit' pel seu seleccionador.

Sembla que el futbol és com..., la política. Partits tacats de corrupció tornen i tornen a guanyar unes eleccions. Tothom es fa el sord 'mentre guanyin els nostres'. El mateix Messi és tan fotografiat o aplaudit quan surt de suplent, juga de titular o si fa escalfament a la banda. Això passa en el país organitzador de la Copa Amèrica, els Estats Units, segurament el més poc futboler de tots els que hi participen. A més, sorprenentment la seva selecció ha arribat a les semifinals i s'haurà d'enfrontar a l'Argentina del Tata Martino, aquell senyor que va dirigir el Barça vestit amb un polo de color pistatxo. És el mateix campionat del qual han estat eliminades seleccions com la del Brasil o l'Uruguai, encara que –tot s'ha de dir– tinguin entrenadors un poc antiquats, com Tabárez o Dunga, que ja ha estat destituït.

Mentrestant, a l'Eurocopa el nivell futbolístic és superat pel nivell etílic que exhibeixen centenars de 'hooligans', que la primera setmana, a França, més de 400 ja havien estat detinguts per haver participat en actes violents amb ferits greus. Fa temps algú va dir que la millor part del futbol és la pilota. El que és ben cert i segur és que amb tot aquest repertori d'actituds entre tots estan embrutant tant el futbol com la pilota.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF