05/03/2021

La burla obscena de Mordashov

2 min

Quinze dies després que es fes públic que TUI preveu acomiadar un 15% de la plantilla a les Balears, el principal accionista del touroperador, Alexei Mordashov, sembla que hagi decidit riure’s dels 180 illencs que quedaran a l’atur. No se li ha acudit res més que dur a Mallorca la seva piràmide flotant, el Nord, un iot de luxe de la mida d’un creuer, carregat amb tota mena de serveis i comoditats i valorat en 500 milions de dòlars. O ho ha fet expressament o ni tan sols hi ha caigut, i no sé què és més obscè.

TUI arrossega una situació especialment complicada:va perdre més de 3.000 milions d’euros en l’exercici 2019-2020 i, segons Hosteltur, l’estat alemany pot acabar assumint-ne un 25% de les accions a canvi dels milers de milions d’euros que ha destinat a rescatar el touroperador. És una empresa clau per a les Balears, un vehicle per al turisme massiu –sobretot l’alemany– que amb l’esclat de la pandèmia va deixar molts deutes pendents als hotelers illencs. Però el seu principal accionista, un dels homes més rics de Rússia, no té vergonya a l’hora de passejar riquesa per la mar Balear. Caldria prendre’n nota, de tot això; per tenir clar de quina mena de persones depèn el negoci del turisme, quin és el grau de consciència social que tenen algunes i que cal trobar alternatives de creixement d’una vegada.

Alguns mitjans han destacat l’arribada del macroiot de 142 metres d’eslora a aigües illenques llistant-ne els luxes i lloant-ne l’estampa. Han obviat destacar l’obscenitat d’aquesta ostentació. De fet, amb l’excepció de David Abril a Illa Global, gairebé ningú no s’ha atrevit a dir-ne res. Els grans empresaris tenen més responsabilitats de les que a vegades assumeixen, però els periodistes també.

stats