AMB ÈMFASI

'En braços del pare' d'Àlvar Masllorens

“Només el coneixement acumulat ens pot procurar delectança. Només l’amor veritable ens procura plenitud” (pàg. 153).

Aquestes són les darreres paraules de la novel·la. La transcendència i la profunditat són una constant, una lectura que no podem donar per acabada quan tanquem el llibre, haurem de tornar-hi. Som observadors de la quotidianitat d’un pintor, assistim, d’alguna manera, al seu procés creatiu. Coneixem dues dones perfectament dibuixades, na Joana i na Maureen, i assistim al final d’aquestes dues relacions. En les maneres d’acomiadar-se es fan paleses dues maneres de ser al món. Na Joana, una dona amb certeses i normes, una dona amb el mínim de dubtes, amb capacitat per fer que el balanç parcial que anem fent de les nostres vides li surti positiu. Na Maureen, a qui la vida va imposar la transcendència, el compromís amb la literatura, la fortalesa d'anar assumint els reptes, eliminant els tabús i triant molt bé les dreceres, arriba a una maduresa plena i valenta, sempre disposada a “tornar a començar”: “la redempció de la Maureen va venir de la mà de la literatura” (pàg. 100).

Sylvia Plath i Anne Sexton, la van acompanyar, van formar part de la seva vida, van fer possible la supervivència, la plenitud intelectual i vital. “Els inicis porten implícites les esperances. I el temps, en lloc d’esculpir-les, les dinamita” (pàg. 115).

Un aprofundir impecable en les relacions, una mirada carregada de sabiduria. Ens parla de “l’epifania de les paraules”, “del mot precís” que ens duu a continuar.

Observador del pas del temps per les persones “les mans, a on la falsedat hi té menys cabuda”. Paraules per tornar-hi, potser per ser llegides en veu alta.

Aquesta narració té la força d’un poemari, una profunditat que trasbalsa i sedueix a l’hora. Analitza el sentiment de gelosia, un moment més en el qual, en les observacions, estan presents unes paraules del principi quan ens parla dels fils que mouen les relacions en la família i com aquest aprenentatge condiciona les nostres vides.

Una lectura important, un llibre del tot necessari d’un autor que hem tenir molt en compte i al qual els lectors fem arribar gratitud i reconeixement. Una vegada més una recomanació sense reserves.

FITXA DEL LLIBRE

'En braços del pare'

Àlvar Masllorens

La Temerària

153 pàg.

16 euros

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF