09/12/2022

Avui per demà, la ILP acceptada

3 min

No s'ha acabat de fer prou esment del fet que, fa uns dies, el Parlament de les Illes Balears decidís prendre en consideració (amb els vots a favor de PSOE, MÉS i Podem, les abstencions del PP, El Pi i Ciutadans, i el vot en contra de Vox), per primera vegada en el seus quaranta anys d'història, una iniciativa legislativa popular (ILP). Es tracta de l'anomenada proposició de llei per al benestar de les generacions presents i futures, també coneguda com 'Avui per demà', impulsada pel GOB i una llarga llista d'entitats civils, i amb suport de quasi 12.000 signatures de ciutadans, moltes més que les 7.500 exigides perquè una proposta d'aquesta naturalesa pugui entrar al Parlament. 'Avui per demà' era l'eslògan de la manifestació que va tenir lloc el passat 28 de maig a la plaça Major de Palma, en què milers de persones van formar un gran mosaic humà amb les lletres d'aquestes mateixes paraules. Ja en aquell moment, l'objectiu era que la manifestació fos el tret de sortida d'una ambiciosa recollida de firmes que servís per dur endavant una iniciativa legislativa popular; és a dir, una proposta de llei sorgida directament de la societat civil, i així ha estat. Que servidor recordi, l'únic antecedent a l'estat espanyol d'un fet d'aquest tipus deu ser la ILP antitaurina que el Parlament de Catalunya va prendre en consideració, i va aprovar després d'un debat prou llarg i encès, l'any 2010. En virtut d'aquesta aprovació, les corrides de toros, o les curses de braus, van quedar feliçment abolides a Catalunya (aquí no hi va haver tanta sort amb la llei que regulava aquesta forma de barbàrie, i el Tribunal Suprem es va encarregar d'obligar-nos a tornar-la a permetre, encara que no hi vagi ni l'apuntador).

Llei del benestar de les generacions presents i futures és un títol una mica ampul·lós per a una llei, però tracta justament d'això. Ara ha de fer el seu recorregut parlamentari i això vol dir que els diferents partits hi presentaran les seves esmenes fins que sigui discutida dins la Cambra, i després aprovada o rebutjada pels vots dels diputats que representen la sobirania popular. Ara bé, l'esperit de la proposta és incidir en la configuració d'un nou model econòmic per a les Balears, tantes vegades invocat però de moment gens concretat. Un model, en tot cas, que no fos dependent del turisme de saturació ni de l'especulació urbanística i que cercàs fórmules per reduir les desigualtats socials que genera l'actual: menys precarietat laboral, més accés a l'habitatge, menys abandonament escolar prematur, etc.

Previsiblement, el tràmit parlamentari no serà breu perquè abans la prioritat són els pressupostos i les eleccions, de manera que és possible que la proposta de llei no es debati fins a la propera legislatura, amb el Parlament que hagi sortit de les urnes del proper 28 de maig, just un any després de la ja esmentada manifestació a la plaça Major (òbviament, la data no va ser escollida a l'atzar). La primera cosa imprescindible és que no en surti una majoria de govern que inclogui la ultradreta, el portaveu de la qual es va desfogar amb un seguit d'absurditats sobre l'ecologisme i sobre el GOB i la seva ideologia que varen tornar a expressar l'odi i l'ofuscació que guien aquest personal. Després, en cas que s'aprovi, caldrà vetllar perquè la llei del benestar de les generacions presents i futures no quedi al prestatge de les bones intencions no acomplertes, com la declaració d'emergència climàtica. Però el sol fet que hagi entrat al Parlament és, en si mateix, un èxit democràtic que cal subratllar.

Escriptor
stats