07/03/2021

Allibereu els peus de les presentadores

2 min

Fisioterapeutes, osteòpates i traumatòlegs desaconsellen l’ús habitual de sabates de taló d’agulla. Causen problemes d’esquena, als genolls, als malucs i als peus. Poden provocar tendinitis en el tendó d’Aquiles, fascitis, varius, desgast dels cartílags dels genolls, artrosi i artritis. També poden originar metatarsàlgies, galindons, dits de martell i neuroma de Morton. En canvi, tant en teles públiques com privades cada dia veiem a les presentadores amb aquest calçat.

En els informatius de TV3, excepte la Raquel Sans -que normalment porta sabata plana- i l’Ariadna Oltra i la Núria Solé -que estan assegudes i no els hi veiem els peus-, la resta de companyes fan equilibris damunt d’uns talons ben prims. La proesa màxima la fan les presentadores d’Antena 3 i La Sexta, que també calcen els anomenats stilettos per explicar-nos les notícies. En el cas de les presentadores d’esports les sabates de taló d’agulla formen part del seu uniforme de treball perquè mai les hem vist amb cap calçat alternatiu.

Segurament, en la majoria de casos deuen ser una tria voluntària de les mateixes presentadores. Potser ho fan per inèrcia estètica. L’evolució de l’estilisme femení en els informatius ha quedat encallada en els estereotips estètics de fa unes quantes dècades. En canvi, en el cas dels homes és habitual veure molts presentadors que porten còmodes sabates esportives. Per què en les dones això és impensable?

La televisió està imposant i perpetuant una estètica de l’elegància en les dones que no només és antiga, arquetípica i limitada sinó que és perjudicial per a la salut. És molt possible que les periodistes que en pantalla porten taló d’agulla, per la redacció vagin amb sabates més còmodes per treballar. Si és així, per què trien aquestes sabates per posar-se davant de les càmeres? Qui ha decidit que aquest és el model d’elegància femenina? Els mitjans de comunicació estan col·laborant a reforçar una estètica per a les dones que fragilitza la seva imatge i les limita físicament. Les sabates de taló d’agulla són incapacitants i transmeten la idea que la dona a la feina hi és per fer bonic.

Històricament, les sabates de taló van ser inventades tant per a homes com per a dones, i ells van deixar d’utilitzar-les per raons òbvies. Són incòmodes i doloroses. En les dones han perdurat perquè tradicionalment l’estètica femenina s’ha dissenyat pensant en la mirada masculina. Quan una persona es posa unes sabates de taló d’agulla, automàticament la seva columna vertebral experimenta una hiperlordosi, és a dir, un augment exagerat de la corba lumbar. Al augmentar la corba, fa que el cul surti més, s’aixequi, com la postura de zel de les femelles de moltes espècies animals. És, subliminarment, una crida sexual.

Amb motiu del Dia de la Dona TV3 està fent una promoció en què les estrelles de la cadena proposen possibles hashtags per commemorar la setmana. L’Empar Moliner suggereix #FinsElsMugrons. És el millor. #FinsElsMugrons de les sabates de taló d’agulla. Si de veritat voleu celebrar el Dia de la Dona, allibereu els peus de les presentadores.

stats