02/10/2021

Alerta a perdre els doblers per manca de mans

2 min

“Avui comença el major cicle d’inversions transformadores de la història de les nostres illes”. Així de solemne anunciava aquest divendres Francina Armengol una injecció de 4.640 milions d’euros que en deu anys han de crear 71.000 llocs de feina i fer créixer el PIB un 0,7% anual.

A la fi, empesos per Europa, es fan polítiques amb els llums llargs posats, podríem pensar. La situació que es viu a Espanya i, especialment, a les Illes és fruit d’haver apostat per estratègies a curt termini, que donassin rèdit ràpid. El cas més clar va ser el pla E de José Luis Rodríguez Zapatero, que només va servir per donar múscul al sector de la construcció, sense projectes de futur. Venia a ser un ‘posa ciment aquí i que rodin els doblers’.

Ara, la construcció en tornarà a sortir ben parada. És evident que la majoria de projectes necessiten una estructura, però s’han de mirar ben amb lupa (i la UE ho farà) per veure si són les palanques idònies per deixar de ser dependents exclusivament del sector dels serveis.

No hi ha cap dubte que de doblers n’arribaran, convé a tota la UE, però els països del nord no estan disposats a regalar-los així com així als del sud. Armengol va assegurar que els 91 projectes empaquetats en el Pla d’inversions estratègiques es faran, ja sigui amb els Next Generation o per altres vies . I aquí hi ha la clau per a les arques autonòmiques. Les regles de comptabilitats són punyeteres, no és el mateix treure els doblers d’una partida que d’una altra. Però bé, més enllà dels quadres macroeconòmics, hi ha un fet que complica que arribi aquesta torrentada d’euros, i és que la UE no va de coverbos i posa terminis. El més difícil per a l’Administració serà tramitar tots els expedients en temps i forma. Falten mans i els tràmits, per garantistes, són més que lents.

Allò important és que es mira lluny, només s’ha d’anar alerta que no s’escolin les monedes entre el dits per badocar.

stats