AMB ÈMFASI
Opinió 28/12/2018

'Sortida del laberint: Una trajectòria intel·lectual', de Lluís Duch

i
Ramona Pérez
2 min
'Sortida del laberint: Una trajectòria intel·lectual', de Lluís Duch

Lluís Duch (Barcelona, 1936 – Montserrat, 2018), monjo benedictí i antropòleg, al principi del llibre cita un preceptor seu, el pare Guiu Camps, un gran erudit i, per sobre de tot, un home que va donar prioritat a transmetre uns principis ètics estrictes, sense fer concessions, perquè s’havien d’apartar de tot allò que els pogués conduir a l’honor, la glòria i les temptacions materials. Aquest home, membre d’una societat monàstica, amb tot el que això implica, va deixar una petjada profunda en els seus deixebles: “la seva humanitat, la seva total llunyania i aversió als tics clericals, la seva imponent i constant crítica al poder” (pàg. 29).

Abans, quan era un estudiant de 3r curs de Batxiller, la vida va posar al seu camí un gran professor d’història, Joan Reglà el qual va advertir els seus alumnes: “que no ens creguéssim res del llibre d’història que teníem” (pàg. 102).

Lluís Duch, un home que va saber fer seves consignes que han donat lloc a un erudit d’una honradesa i curiositat admirables. Els lectors sentim el privilegi de poder conèixer una trajectòria intel·lectual que se’ns ofereix en uns termes assequibles, un llenguatge que té la perfecció formal de l’emprat pels savis que transmeten amb rigor i naturalitat.

Hem anotat els conceptes bàsics que ens duen a entendre, amb exemples definitius: “l’ésser humà és un animal simbòlic” (pàg. 110), reforçats per unes paraules de Rilke: “ces absences qui nos font vivre” (pàg. 111), ens ajuden a aprofundir en el nostre present: “l’esquerra s’ha quedat sense utopia i la dreta sense tradició” (pàg. 93).

Conscients del privilegi “viscut” prop del mestre hem anotat els noms de filòsofs i antropòlegs, també la literatura a la qual fa referències: des dels clàssics juvenils fins a Valle Inclán, R. Musil, J. Roth, R. M. Rilke, Thomas Mann, J. B. Singer...

Acaba dient-nos: “En això va consistint, entre el dubte i l’esperança, la recerca i reconciliació d’un mateix amb si mateix, amb els altres, amb la naturalesa i, si hi creu, amb Déu” (pàg. 210).

Una recomanació que ens duu a un compromís vital amb el coneixement i la transcendència.

FITXA DEL LLIBRE

Sortida del laberint

Una trajectòria intel·lectual

Lluís Duch

Fragmenta

210 pàg.

18 euros

stats