CORRENTIA

L’urna, la formiga i el vot

Ha estat –és encara– un estiu d’insectes enfitosos. El moscard tigre s’ha dedicat a condecorar les persones amb medalles que semblen ferides de guerra. Les paparres han estat més actives que mai i els papallons s’han multiplicat en formats, colors i quantitat. Les vespes asiàtiques han conquerit les ribes de les piscines, fins ara reductes de pau si l’amo les sabia gestionar amb prudència i severitat. Algú parlava, fa pocs dies, de la reaparició, quasi testimonial, de puces i xinxes. Si es confirma la seva presència entre nosaltres, haurem reconquerit finalment la part més sòrdida del nostre passat. Tot això, per no parlar de la ‘Xylella fastidiosa’, que aspergeix la desolació al nostre paisatge i que el deixarà com si s’hi hagués acarnissat una maledicció bíblica (de l’Antic Testament).

Així i tot, les reines del nostre enfit hauran estat les formigues –el formigó. Han vençut tota la química destinada a matar-les –o, com a mínim, a dissuadir-les de comparèixer on sia que t’ha caigut una mica de pa. O on sigui que intueixin, amb la seva febrosa intel·ligència, que hi podran desplegar les seves estratègies, causants del desfici en l’espècie humana.

Els responsables del Museo Arquelógico Nacional –benèfica institució que hauria de plantejar-se seriosament d’anar tornant el magnífic botí dels seus espolis– ens han sorprès amb tanta d’alarma perquè un formiga s’havia introduït a l’urna hermètica on tenen guardada la Dama d’Elx. Deuen formar un grup de savis, científics i tècnics, no gens acostumats a viure fora de la gran urna que protegeix la institució: altrament sabrien que en el món exterior les formigues conquisten els espais més ben preservats específicament contra elles.

S’ha d’entendre la seva preocupació, perquè les normes de seguretat que apliquen als seus tresors preveuen fins i tot escenaris de catàstrofe: ni en aquests casos podrien els costitxers recuperar els toros de Costitx. Però l’esperit de l’urna és ple de misteris. Ara mateix, tot un estat europeu, diguem-ne Espanya, fa i desfà, amenaça una comunitat per impedir que posi urnes i s’hi introdueixin els vots. Hermèticament tancada l’urna per la Constitució segons Rajoy, serà de veure com s’ho fa el vot dels catalans per introduir-s’hi. Més difícil ho tenia la formiga.

EDICIÓ PAPER 16/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF