OPINIÓ

Llarga vida a la llibertat d'expressió

Davant el Palma Arena, una multinacional de menjar ràpid ha acabat les hamburgueses. “No ens havia passat mai, mai”, assegura una de les treballadores. “Mira que al Palma Arena hi ha hagut concerts enormes, amb totes les entrades venudes, però us assegur que la gentada d’avui, mai de la vida”, hi insisteix. Coes llarguíssimes a tots els bars dels voltants, gent asseguda, ajaguda per les voravies, parelles que s’estimen, colles que riuen mentre fan unes birres, una gernació que entra i surt de l’estadi, els passadissos plens a vessar, llaços grocs, polseres verdes a milers i milers: "Llibertat d’expressió".

Tothom és jove, molt jove, i els que ja tenim una edat i ens hem sumat aquest diumenge al macroconcert organitzat per l’associació Acallar, n’estam ben contents, de sentir-nos-hi més vells del que som. Joventut, mobilització, alegria per la reunió, indignació pels fets que l’han provocada, compromís: Llarga vida a la llibertat d’expressió. 

Dels dos escenaris habilitats surten consignes de "no callarem", es clama per la república, per la llibertat dels presos polítics i de les preses (que aquí no se les oblida), pels drets de Valtonyc, pels refugiats, contra les guerres, per Síria, per Palestina, contra la corrupció, contra la violència, contra els totalitarismes, contra el capitalisme més demolidor, contra la llei Mordassa –quan la derogarà Pedro Sánchez?–, en favor de la pau i de la llibertat. 'Tots els mecanismes' (Antònia Font) per la llibertat d’expressió. 

Tot això, i més, surt dels escenaris, això sí, amb més renou que no música. L’acústica del Palma Arena està a l’altura de la seva vergonya fundacional. Però sobretot surt del públic, que aixeca els punys, que aplaudeix, que confirma les consignes, que les du escrites a les camisetes, que reivindica, que canta i que balla per un món millor.

A les Illes tenim aquestes coses de veure-les venir amb calma, fins que l’abús ens vessa. Pens en la marea verda. Ho confirmen aquests dies de reivindicació de la llibertat d’expressió. Ho confirma la multitud d’aquest diumenge al Palma Arena. Jove, molt jove, hi ha futur. 

Només unes hores després d’acabar el concert del Palma Arena, aquest dilluns a primera hora, Iñaki Urdangarin ha entrat a la presó.      

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF