FORABROMES

La Feixina, en temps de l’helicòpter

MOLT S’ESTORBA el jutge a fer el dictamen sobre si el monòlit feixista de la Feixina ha de ser un Bé Catalogat i amb això impedir-ne l’enderrocament i desaparició del paisatge de Palma. La Feixina, en temps de l’helicòpter que s’enlaira del Valle de los Caídos per més honor i glòria del dictador, està avui més dreta que mai, imposant-se com a símbol franquista a la vida pública, com se li ha imposat una exhumació que ho ha estat tot menys discreta; tot, menys respectuosa amb les víctimes.

I ha estat així, com tots l’hem vista, perquè així ho ha permès el govern socialista de Pedro Sánchez; perquè l’executiu estatal en funcions ha volgut fer inacceptables concessions a la família Franco, i perquè bona part de les televisions d’abast estatal s’han afanyat a demostrar no només la consideració que tenen al Caudillo, sinó a donar veu a un feixisme que és ben viu al territori espanyol. Passada la vergonyosa jornada de l’exhumació, si hi hagués temps per fer enquestes d’intenció de vot, les formacions que duen incorporat el llegat del franquisme en sortirien engreixades. La Feixina, avui, torna a tenir moltes possibilitats de ser l’escenari per a l’inici de la campanya electoral de Vox, com ja ho va ser -recordem-ho- l’abril passat.

També el monument que va venir a inaugurar Franco el 1947 a Palma continua dret -recordem-ho- perquè les formacions d’esquerres de Palma i de Mallorca que s’havien compromès a esbucar-lo no varen ser prou valentes quan podien fer-ho, perquè varen badar o es varen acollonir. Continua al mig del parc de la Feixina perquè dins l’Administració hi ha qui sap fer les mangarrufes que calgui per allargar l’execució i sap que judicialitzar una decisió política que estava avalada per tots els tècnics de Patrimoni del Consell de Mallorca és la millor via per aconseguir aturar-la. Això, encara que -recordem-ho una vegada més- la Llei de memòria històrica obliga a eliminar tots els símbols del feixisme, si no tenen un valor artístic inqüestionable. I cap tècnic va donar valor el monòlit que homenatja el creuer feixista Baleares.

I ara, què pot passar? Res m’agradaria més que haver-me d’empassar aquestes prediccions: una vegada judicialitzada la decisió política i l’aval tècnic per a esbucar-lo, el monòlit de la Feixina o bé tindrà, més aviat que tard, el vistiplau judicial per ser Bé Catalogat i, així, impossibilitar-ne l’enderrocament, o bé la cosa s’allargarà indefinidament als jutjats. Bé, indefinidament no, perquè tota vegada a Palma hi hagi un govern de dretes, inclourà el monument en el catàleg municipal i el protegirà per sempre.

Però si avui la Feixina continua fent honors a la memòria del franquisme i com un insult més a la dels represaliats és, com hem tornat a comprovar amb l’exhumació del dictador, perquè hi ha una part de la societat que encara el venera, una altra que el disculpa i una altra, molt majoritària, que s’estima més mirar a un altre costat. Això no tomba.

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF