ILLES TECNOLÒGIQUES

Cotxe sense xofer, ciencia-ficció?

La ciència-ficció agafa un supòsit plausible i crea una història on aquesta possibilitat s’ha fet realitat i ens mostra les seves conseqüències més inesperades. Per exemple els viatges en el temps, interestel·lars, submarins i molts d’altres que no són formes de viatjar i que pel que vull conar no vénen al cas.

Un dels grans canvis tecnològics que ens ve a sobre és el cotxe autònom. Segons la meva opinió, no passaran més de 4 o 5 anys fins que el cotxe sense conductor sigui relativament habitual i en menys de deu anys estarà totalment integrat en la nostra vida quotidiana.

Ara em permetreu que faci una mica de novel·lista i pensi en les conseqüències menys òbvies. Tots podem endevinar què passarà amb els milers de treballadors que ara fan de xofers i pensar que això suposarà un gran drama social, tot i que segurament no serà així, encara que hi haurà individus que ho passaran malament: si estàs pensant a comprar una llicència de taxi, potser cal que t’ho repensis.

Els canvis més importants no seran immediats, ni són evidents. Per exemple, la gestió del temps serà molt més eficient, no haurem de pensar a aparcar el cotxe i per tant podrem partir amb menys antelació. A les ciutats l’incentiu per ser propietari d’un vehicle disminuirà dràsticament. Això provocarà una pujada del poder adquisitiu. No hi haurà cotxes aparcats al carrer i els milers de metres quadrats que ocupen els vehicles els recuperaran les persones i tal vegada els arbres i els jardins.

Alhora, naixeran noves professions relacionades amb els vehicles autònoms, controladors de vehicles que s’asseguraran de garantir el correcte funcionament de les flotes, assistents de viatge per a vehicles adaptats per gent amb mobilitat reduïda, potser alguns professionals podran traslladar la seva activitat dins un vehicle i prestar-nos el seu servei mentre ens desplaçam a una perruqueria (els cotxes ja no tindran l’estructura que tenen ara).

Els canvis en el transport sempre han produït grans canvis a la societat i el vehicle sense conductor serà una autèntica revolució.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF