08/01/2022

2022: Rapinyar vots amb els peus a taula

2 min

Comptadors a zero, equips renovats –tret de Vox, que va a la seva bolla perquè ja li va bé xuclar roda dels seus companys estatals– i tot a punt per fer la correguda de fons a les autonòmiques de maig de 2023. Els partits són conscients que aquest any que acabam d’encetar serà clau per encarar la precampanya electoral i, per això, han passat per la ITV el 2021. 

La pandèmia ha trastocat tot l’escenari. Dit això, però, amb Ciutadans fora de joc –depèn massa de la marca estatal, que ja no està de moda–, amb El Pi desfet –que podria ser clau si aconseguís puntuar– i amb el PP que no acaba de trobar el seu lloc, perquè té la mala papereta d’haver de fer malabarismes per agradar a la seu madrilenya (que aposta per fer la competència a Vox) i mantenir l’essència illenca, que és canyellista, els focus miren als partits de Govern, que són els que poden guanyar o perdre les eleccions. 

Sembla que en breu es reuniran per revisar els Acords de Bellver com reclamava Lluís Apesteguia durant la campanya que el dugué a liderar MÉS. S’ha començat a enyorar la força que va impregnar aquelles primàries per fer-se seu el control del partit. Ara bé, Antònia Jover també ha dit que està disposada a rellegir els escrits i, el més rellevant, el PSIB manté que res és inamovible, que es pot parlar de tot. 

Els calendaris orgànics dels partits feien inviable una reunió el 2021, ara res ho impedeix. El resultat de la xerrada pot ser transcendental per al Govern, tot i que el conservadorisme institucional té tots els números de guanyar la partida. Qui s’atrevirà a dinamitar un executiu que governa sense una oposició punyent i en uns moments socials tan delicats? El re de la qüestió és com ho faran per rapinyar-se els vots asseguts al Consell de Govern i ser creïbles.    

stats