Europastry pren el control de Wenner Bakery per créixer als EUA
Europastry, el fabricant català de pa congelat i brioixeria, controlarà a partir d’ara la gestió de la nord-americana Wenner Bakery, una companyia a la qual va entrar a finals del 2013 amb un 30%. La participació d’Europastry s’amplia fins a ser majoritària, segons va explicar ahir el seu president, Jordi Gallés, que no va quantificar ni l’import de l’operació ni el percentatge de l’accionariat que posseeix ara Europastry després de comprar-lo al fons de capital risc Frontenac. Amb el control de Wenner Bakery, que fa pans congelats rústics, amb fruits secs i amb “valor afegit”, segons Gallés, el grup aspira a fer un pas endavant al mercat nord-americà i aprofitar la xarxa de distribució d’aquesta companyia per vendre la seva brioixeria congelada al mercat nord-americà.
Wenner Bakery té tres fàbriques a la zona de Nova York i una presència important a tota la costa est dels EUA. L’última de les plantes s’ha inaugurat tot just fa una setmana i té 250 empleats. En el futur, Europastry estudiarà la possibilitat d’aprofitar aquestes instal·lacions productives per fabricar els seus productes de brioixeria localment, va dir Gallés, tot i que va afegir que de moment són uns plans que no tenen data. Wenner Bakery té grans clients als quals ven pa congelat, com la cadena de supermercats Wal-Mart.
Nova fàbrica a Holanda
L’empresa es proposa que el negoci internacional creixi des del 23% de la facturació actual fins al 30% l’any que ve. La presa de control de Wenner Bakery, que factura 150 milions de dòlars l’any, també serà un impuls per als ingressos aquest any.
El grup Europastry va obtenir unes vendes de 429 milions d’euros el 2014, un 7% més que el 2013. La contribució de Wenner als resultats d’aquest 2015 compensarà la pèrdua del negoci dels forns de pa El Molí Vell, que Europastry es va vendre durant el primer trimestre de l’any al fons de capital risc Nazca. El president d’Europastry va justificar la venda d’El Molí Vell com un pas “lògic” per acabar amb les incomoditats que generava que un gran fabricant industrial que ven el pa i la brioixeria a tercers acabés competint amb clients seus a peu de carrer amb els forns El Molí Vell o Santagloria. A més de proveir molts forns independents, Europastry també serveix grans cadenes a Espanya com Starbucks, Dunkin Coffee, 100 Montaditos o Granier, entre d’altres.
El grup català té en marxa, en paral·lel, una important inversió que culminarà després de l’estiu amb la posada en marxa d’una planta de producció a Holanda. Les noves instal·lacions, que han costat uns 24 milions d’euros, permetran duplicar la producció de Dots (la brioixeria més famosa del grup), que ara està concentrada a la fàbrica de Rubí. L’any passat Europastry va fabricar més de 400 milions d’unitats de Dots, el 30% dels quals van anar destinats als mercats exteriors. En total, l’empresa té prevista una inversió de 30 milions aquest any a les seves fàbriques.
La companyia també està construint el que serà el gran centre d’R+D a Sant Joan Despí, a l’antiga seu d’El Molí Vell, on també hi ha un petit centre de producció. “Així serem més àgils per desenvolupar les innovacions”, va explicar Gallés. Al centre s’hi concentraran tots els efectius ara dispersos i hi treballaran unes 60 persones, de les quals 20 es dedicaran només a l’R+D.