Mèdia 09/05/2016

La vida als Pirineus vista des dels Pirineus

Un nou format del 33 mostra com és la relació amb la muntanya de 14 persones dels dos costats de la frontera

Albert Castellví Roca
3 min
La vida als Pirineus vista des dels Pirineus

Barcelona“Els que vivim a la muntanya no fem vida contemplativa. Tenim vides intenses!”, assegura Eva Martínez-Picó. Després de molts anys vivint a Barcelona, on va estudiar periodisme i va treballar en gabinets de comunicació, l’Eva va deixar la ciutat i es va instal·lar a Espinavell, un poble de 24 habitants a la vall de Camprodon, al Ripollès, i va obrir-hi un restaurant. “Fins llavors sempre havia tingut sensació de provisionalitat, i allà es va acabar”, recorda.

L’Eva és un dels 14 protagonistes de Viure als Pirineus, un programa que s’estrena al 33 avui a les 22.05 i que pretén, justament, deixar clar que la vida a la muntanya no s’assembla gaire a les “utopies urbanites” que -en paraules de Miquel Garcia, cap del departament de nous formats de TV3- “s’acostumen a projectar sobre el món rural”, i que estan plenes de “clixés i estereotips idíl·lics”. A través de la seva relació amb la muntanya, però també de les seves reflexions més íntimes i personals, el programa intenta fer un retrat dels habitants dels Pirineus i descobrir si hi ha algun “denominador comú” que aglutini tota la població que hi viu. “No tenim una resposta gaire clara”, admet Garcia, que tot i això identifica un element que sí que comparteixen totes les persones que participen a la sèrie: “la passió per la terra”.

Un altre tret que es repeteix en molts dels que apareixeran al programa és la seva multiplicitat de facetes. Un exemple paradigmàtic és Cinto Gabriel, protagonista de la primera entrega d’avui: té un hotel a Ribera de Cardós, al Pallars Sobirà, però també és el campaner del poble, col·lecciona papallones i és un amant de l’òpera. En aquest sentit, l’espai presenta persones que es dediquen a activitats molt diverses, des de les més fàcilment identificables amb els Pirineus -pastors, guies de muntanya, guardes de refugis- fins a altres que, d’entrada, hi semblen menys properes, com un arqueòleg, una enòloga o un pilot.

Viure als Pirineus és una coproducció entre TV3, la productora catalana Alhena i la francesa Jack Fébus. De fet, l’espai ja s’ha estrenat a França a través de Campagnes TV -un canal especialitzat en món rural i medi ambient- i la meitat dels capítols s’han rodat a l’altre costat dels Pirineus, amb protagonistes que viuen al llarg de la cara nord de la serralada, des de la Catalunya Nord fins al País Basc francès. Pel que fa al vessant sud, TV3 s’ha centrat en els Pirineus catalans, des del Cap de Creus fins a la Vall d’Aran.

A més del recorregut geogràfic, el programa també en fa un de temporal: a cada personatge se li han dedicat dos capítols en dues estacions diferents de l’any. Això permet, d’una banda, mostrar més diversitat de paisatges, i de l’altra, observar com canvien les activitats que es fan a la muntanya en cada moment. En total, la sèrie consta de 28 entregues de 25 minuts, que s’oferiran per parelles: cada dilluns s’emetrà un capítol rodat a Catalunya i un a França, i la setmana següent reapareixeran els dos mateixos protagonistes però en una altra època de l’any.

Rodat en 4K

Un dels valors del programa és l’espectacularitat dels paisatges que mostrarà, rodats en part des de càmeres instal·lades en drons. Per fer-ho amb la màxima qualitat d’imatge, els capítols produïts per TV3 s’han enregistrat en format 4K d’ultra alta definició, una tecnologia que la televisió pública encara no havia fet servir mai. L’emissió, però, no es farà en 4K, ni tan sols en HD, ja que el 33 emet només en qualitat estàndard. Els capítols, però, es penjaran a internet amb la màxima qualitat, i els espectadors que disposin de televisors 4K els podran veure a la carta en aquest format.

“Treballar per al 33 no és jugar a segona”

Viure als Pirineus s’emetrà al 33 els dilluns a la nit, a la franja que fins ara ocupava La gent normal. L’espai que presentava Agnès Marquès, creat també pel departament de nous formats, va aconseguir uns grans resultats d’audiència, amb 106.000 espectadors i una quota de pantalla mitjana del 3,2% en un canal que va tancar el mes d’abril en l’1,2%. El departament de nous formats està acostumat a treballar sobretot per a TV3, però aquesta temporada ja ha aportat tres programes al segon canal, ja que a la tardor hi va estrenar Els dies clau. Malgrat tot, el cap del departament, Miquel Garcia, no se sent incòmode en aquest espai: “Treballar per al 33 no és jugar a segona divisió. Ens sembla fantàstic”, assegura.

stats