Mitjans

Un embargament instat per Saül Gordillo i afers tributaris aboquen el digital 'Principal' a l'abisme

La Seguretat Social dona de baixa d'ofici l'empresa, al no registrar-hi activitat en el règim general, i els treballadors sospiten manca de pagament de cotitzacions

3 min
Saül Gordillo al costat del seu advocat, Carles Monguilod

BarcelonaPrincipal passa la seva hora més delicada. Després d’haver sobreviscut a la desaparició de 8TV, del mateix grup empresarial, aquest diari digital entoma ara dos tràngols severs i aparentment irreversibles, segons ha sabut en primícia l'ARA. El primer és l’embargament preventiu de 525.015 euros instat pel periodista Saül Gordillo, que va ser director del mitjà fins que una doble acusació de presumptes agressions sexuals a dues treballadores del mitjà va provocar la seva sortida de l’empresa. Tots dos casos estan pendents de resolució judicial, però Gordillo va demandar l’empresa del diari per acomiadament improcedent. En l'expedient reclamava mesures cautelars d’embargament, per garantir-se una eventual indemnització, que és el tràmit que ara ha aprovat la jutge.

Això planteja un horitzó de desaparició per a la capçalera. “Impossible sortir-ne, d'aquesta. Poca viabilitat té Principal o qualsevol altra empresa, ja que, d’aquesta forma, no té manera de pagar els proveïdors i els treballadors”, explicava a l’ARA Nicola Pedrazzoli, fundador de l’empresa, que es declara apartat de la gestió diària i viu actualment a Nova York. “Al final les suposades víctimes, si guanyen els judicis penals que tenen, rebran una indemnització inferior a la que aconseguirà de l’empresa Gordillo si guanya”, es lamenta.

L’empresari també assegurava a aquest diari que en cap cas el va acomiadar, sinó que senzillament no va renovar-li un contracte que estava encara en període de prova. I fa notar que hauria sigut absurd renovar un contracte a una persona que suposadament ha assetjat dues persones que treballaven per ell i hi reportaven directament. Pedrazzoli assegurava també a l'ARA que “l’empresa va actuar en defensa de tots els involucrats, inclòs Gordillo, aplicant els protocols. L’advocat extern que es va encarregar de parlar amb tots em va lliurar un informe en què em deixava clar que hi havia un problema i que la meva responsabilitat era la d’apartar el personatge”. L’embargament afecta totes les empreses de l’entramat posat en marxa per Pedrazzoli amb el seu soci, el financer Borja García-Nieto, i també a ells dos a títol particular.

Per si aquest problema no fos suficient, aquesta setmana una de les tres periodistes en nòmina que encara té el portal –en què van arribar a treballar quinze assalariats– va rebre una notificació de la Direcció Provincial de la Tresoreria General de la Seguretat Social en què se li comunicava “la inexistència d’activitat de l’empresa Revolutionary Operations SL en el règim general”, que és la que edita el mitjà digital. A partir d’aquí, acordava “iniciar d’ofici el procediment de donar de baixa el codi compte de cotització” corresponent a la companyia, a efectes de 17 d’abril del 2024. Els treballadors també s’han trobat, a l’hora de fer la declaració de renda corresponent a l’any 2023, que a la base de dades de l’Estat només hi figuraven les nòmines fins al mes d’abril inclòs. Precisament va ser aleshores quan el personal va deixar d'estar dins l'empresa Edica –la de 8TV– per passar a Revolutionary Operations SL, del mateix grup.

Pedrazzoli admet que el pagament de les cotitzacions dels treballadors s’estava produint amb retards, que no concreta, però assegura que el personal ha anat cobrant les nòmines i que els pagaments s’han fet posant diners de la seva butxaca. La plantilla confirma a l’ARA que els ingressos s’han anat satisfent, en alguna ocasió amb retards de dies, i que encara no han cobrat la nòmina de l’abril.

Dilluns hi ha prevista una reunió per abordar “quins passos es poden fer que siguin menys perjudicials per a tots”, segons constava en una comunicació via WhatsApp remesa per una de les persones de confiança de Nicola Pedrazzoli. “He demanat que us lliuri tots els documents possibles per facilitar-vos els vostres drets”, escrivia l'empresari a la treballadora afectada.

Gir a l'extrema dreta a les xarxes socials de 8TV

Tot i que 8TV va anar a negre l’octubre de 2023 i ja no emet, els comptes a les xarxes de l’extinta televisió continuen actius. Això sí, amb un gir absolut de línia editorial. Quan era a les ones, 8TV intentava pescar entre el públic independentista més abrandat. Ara, en canvi, publica missatges en què es lliga de manera regular immigració i delinqüència, es consignen successos violents fonamentalment si han estat protagonitzats per persones d’origen immigrant o es presta altaveu a Aliança Catalana.

El responsable d’aquesta reorientació radical és Marc Pedrazzoli, fill del fundador, que controla també el perfil a X de 'Principal'. Sovint un compte repiula l’altre i, entre tots dos, sumen uns 100.000 seguidors. “TV3 cataloga de feixista Aliança Catalana i la gent diu prou”, deia per exemple un dels missatges de la setmana passada. En el seu compte personal, Marc Pedrazzoli –que es presenta com a director de 8TV– també repiulava una convocatòria d’un acte de campanya amb Alejandro Fernández i Isabel Díaz Ayuso amb el missatge “Mi presidenta”. D’altra banda, el mitjà ha fitxat també el periodista Joan Guirado, com a freelance, habitual autor de notícies a OK Diario.

Fonts dels treballadors explicaven a l’ARA que es desmarquen d’aquest canvi de línia editorial, que no comparteixen en absolut i els fa sentir incòmodes. També expliquen que, en el moment de tancar 8TV, des de l’empresa ja es va avisar d’una reorientació ideològica del portal i es va suggerir que potser hi havia un possible comprador per al mitjà. Segons el relat de la plantilla, es va obrir la porta de sortida a qui no estigués còmode amb el canvi editorial. Mentrestant, el compte a l’antic Twitter es vanta d’haver millorat notablement la seva audiència i passar de 69 a 167 milions de reproduccions a la xarxa d’Elon Musk. 

stats