Mèdia 20/10/2021

'Crims' guanya el premi Ondas al millor programa de ràdio

També han sigut premiats els podcasts 'Deforme semanal ideal total' i 'Estirando el chicle'

3 min
Carles Porta

Crims, l'espai de Carles Porta per a Catalunya Ràdio, ha estat reconegut amb el premi Ondas al millor programa de ràdio de tot l'Estat. Els guardons, organitzats per Ràdio Barcelona i que enguany arriben a la seva 68a edició, s'han anunciat aquesta tarda a La ventana, programa conduït per Carles Francino. El jurat ha assenyalat que el programa de Carles Porta "ha recuperat amb rigor periodístic, màxima qualitat i èxit la narrativa radiofònica de la crònica negra". Enguany, els Ondas, que tenen un jurat format per 21 professionals, van rebre 550 candidatures procedents de 17 països diferents. La gala d'entrega dels premis se celebrarà el 16 de novembre al Teatre Coliseum de Barcelona.

Iñaki Gabilondo ha estat reconegut amb un premi especial "per la seva dilatada carrera al servei de la ràdio". Segons el jurat dels premis de la Cadena SER, "en temps d'inquietud i d'incògnita en el món de la comunicació, el seu exemple ètic i la seva aposta pels valors que dignifiquen el periodisme continuen sent un exemple a seguir per als homes i les dones que es dediquen a les tasques radiofòniques". Una altra professional que ha rebut reconeixement és Ángeles Afuera, documentalista de la SER.

En l'apartat radiofònic també hi ha hagut reconeixement per al format del podcast: els guanyadors ex aequo han sigut Deforme semanal ideal total, de Ràdio Primavera Sound, i Estirando el chicle, de Podium Podcast. Tots dos projectes estan encapçalats per comunicadores i humoristes: les responsables de l'espai de Ràdio Primavera Sound són Lucía Lijtmaer i Isabel Calderón Peces-Barba, mentre que Carolina Iglesias i Victoria Martín són al capdavant del de Podium. "Estàvem més preparades per a les hòsties que per als reconeixements", ha explicat Carolina Iglesias, que ha recordat que si el podcast ha aconseguit ser un dels més escoltats d'Espanya, ha sigut gràcies sobretot als seus seguidors.

A banda del premi per a Crims, la ràdio en català també ha tingut un altre reconeixement, el del millor programa de ràdio de proximitat, que ha anat a parar a l'espai Què t'hi jugues!, que s'emet a SER Catalunya. "La ràdio és un ésser viu de sang calenta i això és veritat, això és el Què t'hi jugues!", ha recordat Sique Rodríguez, presentador de l'espai de SER Catalunya.

La cobertura de l'erupció del volcà Cumbre Vieja ha tingut un recordatori especial en el palmarès dels premis. El jurat ha destacat la feina dels serveis informatius de la Cadena SER a les Canàries i li ha atorgat el premi a la millor programació especial. La desgràcia de La Palma també ha tingut impacte en els premis televisius, ja que la Televisión Canaria ha rebut el premi al millor programa de televisió fet per una cadena no estatal.

Premi per a Vicky Luengo

En l'apartat televisiu també hi ha hagut reconeixement per talent forjat a la televisió catalana. En aquest cas el premi a la millor actriu ha sigut per a Vicky Luengo, protagonista d'Antidisturbios (Movistar+), guanyadora de l'Ondas al millor drama. "El personatge m'ha canviat la vida a nivell professional", ha explicat Luengo a Francino durant una entrevista a La ventana. En la categoria masculina d'interpretació el guardó ha anat a parar a Álvaro Morte, l'icònic professor de La casa de papel, que al desembre s'acomiada definitivament dels espectadors. En comèdia, el jurat ha entregat premis ex aequo a Maricón perdido, la sèrie autobiogràfica de Bob Pop produïda per El Terrat, i Vamos Juan, la sàtira política protagonitzada per Javier Cámara. De la sèrie de Bob Pop, el jurat ha destacat que ensenya que "ens podem riure de les experiències més difícils de la vida".

La trobada de Jordi Évole amb Pau Donés durant els seus últims dies de vida, Eso que tú me das, s'ha endut el guardó al millor documental. Per al jurat dels Ondas, el documental "ens demostra que es pot començar a viure quan ens estem acomiadant de la vida" i ho fa posant al centre la conversa. També en l'àmbit televisiu, Roberto Leal, conductor de Pasapalabra (Antena 3), ha guanyat el premi al millor presentador.

En música, el premi ex aequo al fenomen musical ha sigut per a Aitana i Pablo López, dos cantants nascuts a Operación Triunfo i que han aconseguit deixar endarrere l'ombra del talent show. Per la seva banda, Mikel Erentxun ha rebut el premi a la trajectòria musical pel seu últim àlbum, Amigos de guardia, un disc en què ret homenatge al seu antic grup, Duncan Dhu.

stats