Sèries
Mèdia 21/02/2023

Les arrels mallorquines de Pedro Pascal ('Narcos' i 'The last of us')

L'actor que va interpretar el paper de Javier Peña, a Netflix, i que ara és Joel Miller, a HBO, és net d'un matrimoni espanyol

ARA Balears
2 min
L'actor xilè Pedro Pascal a l'estrena de 'The last of us'

PalmaVa ser un agent de la DEA que investigà el narcotraficant Pablo Escobar a Colòmbia i ara es dedica a matar una mena de zombies infectats per un fong en uns Estats Units postapocalíptics. És l'actor de moda, Pedro Pascal, conegut pel seu paper de Javier Peña –a la sèrie Narcos, de Netflix–, Joel Miller –a The last of us, d'HBO– i Oberyn Martell –a Joc de Trons, també HBO. La seva fama ha creuat fronteres, en el sentit més literal de la paraula. Pascal, tot i haver nascut a Xile i viure als Estats Units, prové d'una família d'arrels espanyoles.

"Jo tenc arrels espanyoles. El meu padrí era basc i la meva padrina, de Mallorca. Quan era jove, fa 20 anys, vaig venir a estudiar aquí i quasi hi qued la resta de la vida. Una de les coses més boniques que m'han passat és saber que a Espanya els meus papers a Joc de trons i Narcos siguin tan estimats. En realitat, estic cercant l'oportunitat de venir i quedar-m'hi", va reconèixer en una entrevista.

L'actor, de 47 anys, és net d'una mallorquina i d'un basc que van emigrar a Xile per fer les Amèriques, d'on ja no van tornar mai. Es tracta dels pares del pare de Pascal, José Balmaceda, qui ja va néixer a Xile. Allà va conèixer a la que seria la mare de l'actor, Verónica Pascal. Ara bé, el procés migratori va acompanyar de nou la família quan Balmaceda i Pascal, ginecòleg i psicòloga de professió, van haver de fugir de Xile a causa de l'assetjament que patien per part d'Augusto Pinochet.

Tal com va recollir el periodista Joan Callarissa a l'ARA fa unes setmanes, Pedro Pascal va néixer en l'època en què els seus pares van estar més involucrats en el moviment opositor a la dictadura militar xilena i, com a tals, eren simpatitzants del desaparegut president Allende. Per acabar-ho d'adobar, per part de mare eren parents d'Andrés Pascal Allende, dirigent del Movimiento de Izquierda Revolucionaria.

Asil polític

“El cosí de la meva mare era molt destacat dins l'oposició contra el règim militar, però hi havia un grau enorme de separació entre ell i els meus pares. Així i tot, ajudar algunes persones a amagar-se els va portar problemes”. És l'explicació que ell va donar a Time –o la que els seus pares li van donar a ell...– sobre aquelles circumstàncies.

Amb aquest currículum, quan Pascal tenia només un any els seus pares van demanar asil polític: primer a Veneçuela i després a Dinamarca. Va ser el país europeu qui els va obrir els braços i Pascal i els seus pares van instal·lar-s'hi per començar una nova vida. Malauradament, no van arrelar i van travessar de nou l'Atlàntic per fer vida als Estats Units. “No vaig decidir venir als Estats Units, però haver-me criat aquí ha donat forma exactament al que soc avui, i no em puc ni imaginar que m'ho prenguin, això”, va dir en una entrevista a GQ.

stats