Internacional 11/01/2023

La venda de 50 serigrafies de Banksy per Ucraïna rep 3.500 ciberatacs russos

L'ONG Legacy of War, que utilitzarà els diners per a les víctimes de la guerra, denuncia "atacs hostils" entre les sol·licituds de compra

2 min
Exemplar de la sèrire de 50 serigrafies cedides per Banksy a l'ONG Legacy of War

BarcelonaLa Fundació Legacy of War ha denunciat nombrosos ciberatacs des de Rússia des que va posar a la venda una sèrie d'obres de Bansky per recaptar fons per a les víctimes de la guerra a Ucraïna. Segons informa aquesta ONG amb seu a Londres, a la seva pàgina web, entre el més d'un milió de sol·licituds rebudes per a la compra de 50 serigrafies d'edició limitada de l'artista urbà, es van detectar 3.500 "atacs hostils" des d'adreces IP russes.

Les serigrafies cedides pel mundialment famós grafiter, que representen un ratolí blanc esquinçant un quadrat de cartró on es llegeix la paraula "Fràgil", s'oferien per 5.000 lliures (5.650 euros) cadascuna. Estan signades i numerades i les ratlles esquinçades a les caixes estan fetes individualment amb un tallador de pizza, de manera que cada peça és única.

"Estem examinant les entrades registrades i aviat notificarem als sol·licitants seleccionats", informa la Fundació, que va tancar el procés de sol·licituds de compra a mitjan desembre i que no aclareix si la demora en la selecció dels afortunats té a veure amb els ciberatacs russos o amb l'allau de sol·licituds. "Agrairem la vostra paciència en aquest moment", es limita a apuntar.

Els diners recollits (més de 282.000 euros) es volen utilitzar per comprar noves ambulàncies i vehicles de suport "per a l'evacuació continuada de persones amb discapacitat, gent gran i víctimes civils" a Ucraïna, segons va explicar en un comunicat el director general de Legacy of War, Giles Duley. "Enviarem generadors, escalfadors de gas i llums d'energia solar a les comunitats que s'enfronten al brutal hivern sense electricitat", va afegir. "I podrem continuar amb el nostre suport als refugis a Kíiv per a dones i la comunitat LGBTIQ+", va sentenciar.

El mateix Banksy, que ha fet diversos grafitis durant la guerra en diversos punts d'Ucraïna, també va explicar els motius de la seva col·laboració amb la iniciativa a principis de desembre: "A Ucraïna, vaig veure un equip de Legacy of War proporcionar atenció mèdica, escalfadors, aigua dolça i una cara amistosa a algunes persones molt desesperades en un bombardeig [...]. També em van deixar una de les seves ambulàncies per treballar", va dir l'artista.

La primera obra en territori ucraïnès que va pintar Banksy va aparèixer el 12 de novembre de l'any passat, a la ciutat de Borodianka, als afores de Kíiv. L'artista va confirmar que havia creat fins a set murals en diversos llocs del país, tant a la capital com en algunes de les poblacions més castigades pels bombardejos de Rússia.

Un d'ells, fet en un edifici afectat a la ciutat de Gostomel i en què apareix una dona amb una màscara de gas, va intentar ser robat. El presumpte líder dels lladres que ho van intentar podria enfrontar-se ara a una pena de 12 anys de presó, segons informa la policia de Kíiv a la seva pàgina de Facebook. L'obra està valorada en uns 233.000 euros.

Banksy, que també va subhastar una obra seva a Londres per finançar un hospital ucraïnès, ha portat el seu art en altres llocs en conflicte en el passat, com ha fet en diverses ocasions a Cisjordània, amb murals contra l'ocupació israeliana i en solidaritat amb el poble palestí.

stats