Internacional 12/12/2019

Trump firma un decret per retirar el finançament a les universitats on es critiqui l'estat d'Israel

L'ordre fa una lectura molt àmplia del que es pot considerar antisemitisme

òscar Mateu
2 min
Donald Trump firma l'ordre executiva durant la festa de la Hanukkà a la Casa Blanca

BarcelonaEl president nord-americà, Donald Trump, ha firmat aquest dimecres un decret per silenciar possibles crítiques a l'estat d'Israel des d'alguna universitat dels Estats Units. Seguint la línia de suport del president a les polítiques del seu principal aliat al Pròxim Orient, l'ordre equipara les crítiques al govern israelià –que poden emmarcar-se en una defensa dels drets dels palestins– amb l'antisemitisme.

Concretament, el decret de Trump s'empara en el punt 6 de la llei nord-americana de drets civils del 1964 –una llei pensada per acabar amb la segregació racial de principis del segle XX–, i especifica que qualsevol declaració considerada antisemita feta en una universitat suposarà la pèrdua immediata del finançament federal per a aquell centre.

"Aquest és el meu missatge per a les universitats: si volen rebre les tremendes quantitats de fons federals que aconsegueixen cada any, hauran de rebutjar l'antisemitisme", ha dit el president. L'anunci l'ha fet en una recepció de representants de la comunitat jueva a la Casa Blanca, amb motiu de la celebració de la Hanukkà.

En realitat, la llei de drets civils del 1964 prohibeix a les institucions que reben fons federals imposar cap biaix de raça, procedència nacional o color de la pell, però no inclou cap referència a les confessions religioses. Tot i així, certs atacs a col·lectius espirituals s'han interpretat algunes vegades en termes de procedència nacional, cosa que legitima fins a cert punt la visió de Trump. No queda clar, però, que el text legislatiu avali prohibir qualsevol debat sobre les accions de l'estat israelià.

El gendre de Trump, Jared Kushner, jueu ortodox i també conseller principal del president, va publicar una columna al New York Times dimecres on afirmava que "l'antisionisme és antisemitisme". És a dir: qüestionar la legitimitat de l'estat d'Israel és el mateix que professar odi religiós o racista contra el poble jueu.

El decret, però, s'ha rebut amb disparitat pels col·lectius hebreus dels Estats Units: un lobi de jueus progressistes anomenat J. Street l'ha criticat per ser una mesura molt més encarada a silenciar les crítiques a Israel que no pas a lluitar contra l'antisemitisme, mentre que la Lliga Antidifamació, una ONG jueva que defensa posicions semblants a les de Kushner, l'ha valorada molt positivament.

Per als grups que defensen els drets dels palestins, la iniciativa de Trump és la clara expressió d'una voluntat repressiva que busca blanquejar els abusos de l'estat israelià en el seu conflicte amb Palestina. Una d'aquestes organitzacions, Palestine Legal, ha afirmat a Twitter que "Trump ha signat una ordre avui que commina les autoritats que investiguen discriminacions a utilitzar una definició d'antisemitisme amb la qual hem estat lluitant des del 2012: una [definició] dissenyada per censurar la crítica a Israel."

Membres del partit republicà ja havien impulsat mesures semblants al Congrés, però mai aconseguien superar les votacions. L'ordre de Trump, al ser executiva, transcendeix el control parlamentari i s'aplica de manera unilateral.

Segons recull l'agència Efe, el departament d'Educació dels Estats Units ja ha obert investigacions a les universitats de Rutgers, Duke, Carolina del Nord i Williams per determinar si s'hi han permès expressions d'antisemitisme, però fins ara tots aquests casos haurien resultat ser crítiques a les polítiques d'Israel envers la població palestina.

stats