Unió Europea
Internacional 30/04/2021

Rússia prohibeix l'entrada al president del Parlament Europeu i set alts càrrecs més en represàlia per les sancions de la UE

Els afectats havien responsabilitzat el Kremlin de l'enverinament de Navalni

ARA
2 min
El president del Parlament Europeu, David Sassoli

BarcelonaRússia ha posat en una llista negra vuit alts càrrecs europeus, entre ells el president del Parlament Europeu, l'italià David Sassoli, i una de les vicepresidentes de la Comissió Europea, la txeca Vera Jourovà. Tenen prohibida l'entrada al país, en resposta a les sancions imposades per la UE sobre sis funcionaris russos. En un comunicat, Moscou denuncia la política de "sancions unilaterals i il·legítimes contra ciutadans i organitzacions russes" i acusa Brussel·les d'"ignorar" les propostes russes per un diàleg "obert i professional". El president de l'Eurocambra havia criticat el Kremlin tant per la repressió contra l'opositor Alexei Navalni com per la intervenció russa a l'est d'Ucraïna. Jourovà havia responsabilitzat Rússia d'escampar notícies falses sobre el coronavirus. La UE ha advertit que es reserva el dret a "prendre les mesures adequades" per respondre al veto.

A més de Sassoli i Jourovà, estan afectats per la mateixa mesura Jörg Raupach, fiscal en cap de Berlín; el parlamentari francès Jacques Maire i la cap del Laboratori de Seguretat Química i Biològica de Suècia, Asa Scott, que va certificar l'enverinament de Navalni; el director del Centre de l'Idioma Estatal de Letònia, Maris Baltins; el responsable del Departament de Llengua d'Estònia, Ilmar Tomusk, i el president del Consell Nacional de Letònia per als Mitjans Electrònics, Ivars Abolins.

El 2 de març, els Vint-i-set van imposar sancions contra quatre alts càrrecs russos relacionats amb la detenció de Navalni, que compleix condemna després d'haver sobreviscut a un intent d'enverinament que ell atribueix al Kremlin. El diputat francès era el ponent de la resolució de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa que va reclamar la posada en llibertat immediata del líder opositor rus.

En un comunicat conjunt, Charles Michel, el president del Consell Europeu; Ursula von der Leyen, la presidenta de la Comissió Europea, i el mateix Sassoli han condemnat el veto rus als vuit responsables europeus i han considerat l'acció de Moscou "inacceptable, mancada de cap justificació legal i sense cap tipus de fonament" i han advertit que "va contra el conjunt de la UE, no contra els individus afectats". Els líders europeus ho consideren l'última demostració que Rússia "ha escollit la confrontació amb la UE en lloc de redreçar la trajectòria negativa de les relacions bilaterals".

stats