Relacions UE-Rússia
Internacional 08/02/2021

Rússia es mofa de la resposta del govern espanyol sobre els presos catalans

Polònia, Alemanya i Suècia expulsen diplomàtics russos en reciprocitat a la decisió de Moscou

ARA
2 min
Borrell amb Lavrov ala roda de premsa de divendres a Moscou

BarcelonaLa portaveu del ministeri d'Exteriors rus, Maria Zajarova, s'ha mofat aquest dilluns de la resposta de la ministra d'Exteriors espanyola, Arancha González Laya, sobre els presos independentistes catalans. En una polèmica roda de premsa divendres, el cap de la diplomàcia russa, Serguei Lavrov, va treure els presos polítics catalans davant les crítiques de Josep Borrell per l'empresonament de l'opositor Aleksei Navalni i Laya va dir que esperava que Navalni "pugui fer campanya i participar en les pròximes eleccions russes com ho estan fent els líders independentistes catalans que compleixen condemna". Laya també va dir que a Espanya "no hi ha presos polítics, sinó polítics presos". Zajarova ha contestat al seu compte de Facebook: "Ara tinc un nou ídol democràtic. Aquest cop és una dona. La ministra d'Exteriors d'Espanya", i ha afegit que "les tecnologies avançades de la propaganda occidental són de les millors".

Mentrestant, el xoc diplomàtic entre Rússia i la UE continua pujant de to. En una acció coordinada, Alemanya, Polònia i Suècia han expulsat aquest dilluns un diplomàtic rus del seu territori en resposta a l'expulsió divendres de tres diplomàtics d'aquests països als quals el Kremlin va acusar d'haver participat en les protestes per l'alliberament de Navanli, que havien sigut declarades il·legals. Borrell es va assabentar de la decisió mentre dinava amb Lavrov a Moscou, en una visita que havia decidit mantenir malgrat la tensió entre la UE i el règim de Vladímir Putin per l'empresonament de l'opositor i la repressió de les protestes, que ja supera els 11.000 detinguts.

Més pressió per les sancions

Borrell va tornar a encendre la polèmica en un post al seu blog diumenge en què deia que la trobada amb el ministre rus "havia assolit alts nivells de tensió". Borrell va insistir en la possibilitat que la UE imposi més sancions a Rússia, un tema que es tractarà a la reunió de caps d'estat i de govern del març. Els estats europeus han sigut incapaços fins ara d'acordar les sancions des de l'enverinament de Navalni, el setembre passat. Lavrov ha respost als comentaris de Borrell acusant la UE de distanciar-se de Rússia.

Dins la Unió el Partit Popular Europeu i els Conservadors exigeixen les sancions en resposta a l'expulsió dels diplomàtics i titllen d'"inútil i contraproduent" la visita de Borrell a Moscou. Polònia ha organitzat aquest dilluns una reunió amb els ambaixadors dels Vint-i-set, els Estats Units, el Regne Unit, el Canadà i Ucraïna en què han participat dos socis de Navalni, Vladimir Ashurkov i Leonid Volkov.

stats