Riures i floretes entre Putin i Xi Jinping, que fan pinya contra Occident

Els dos mandataris celebren una videotrucada i fan gala de la seva bona sintonia

3 min
Un moment de la videotrucada entre Vladímir Putin i Xi Jinping.

Barcelona"Vell amic", li ha dit el president xinès, Xi Jinping, al seu homòleg rus, Vladímir Putin. "Estimat amic", ha contestat Putin a Xi Jinping. Mentre la tensió amb Occident no para de créixer, els líders de la Xina i de Rússia han celebrat aquest dimecres una videoconferència de poc més d'una hora en què han volgut fer gala de la seva bona sintonia i, òbviament, llançar un avís al món: estan disposats a fer pinya contra els intents de "certes forces internacionals" de dividir-los i interferir "en els seus assumptes interns". Un missatge dirigit als Estats Units, amb qui totes dues potències mantenen una relació cada cop més deteriorada. Alguns exemples recents: Joe Biden no els va convidar a la Cimera per la Democràcia celebrada fa uns dies –suposadament, al considerar que els seus països no són prou democràtics–, i el mateix Biden ha impulsat un boicot diplomàtic contra els Jocs Olímpics d'Hivern, que Pequín apadrina aquest 2022, per castigar Xi Jinping per les vulneracions dels drets humans. Evidentment, s'hi ha de sumar la tensió amb els EUA –també amb la Unió Europea– per l'acumulació de tropes russes a la frontera amb Ucraïna i, en el cas de Xi Jinping, la contínua guerra diplomàtica amb Washington davant la posició xinesa a la regió de Xinjiang, a Hong Kong o a Taiwan.

Tots els fragments de la trucada, també els comunicats i les informacions addicionals sobre el contingut de la conversa, han estat difoses pels mitjans estatals de tots dos països, que s'han esforçat per subratllar la bona sintonia entre els dos mandataris. Segons aquestes, Xi Jinping ha insistit que Pequín i Moscou han de reforçar la seva cooperació internacional i "dur a terme més operacions conjuntes per protegir de manera més eficient la seguretat i els interessos compartits". Els dos països no formen cap aliança formal, però tot i així han volgut apuntar que actuaran com si ho fossin, o inclús més: "Som un autèntic model de cooperació interestatal per al segle XXI [...]. Tindrem una coordinació estreta", ha dit Putin, que pot fer servir l'amenaça de tenir el suport de Pequín en temes tan espinosos com les sancions de Washington i Brussel·les si finalment Moscou, tal com intueixen els EUA, decideix atacar o envair Ucraïna.

"La cooperació es basa en fonaments com la no-ingerència en els assumptes interns i el respecte pels interessos de l'altre", ha repetit l'home fort del Kremlin. Mentrestant, Xi Jinping ha volgut recordar que des del 2013 –quan ell va arribar al poder– ha conversat amb el seu homòleg rus un total de 37 ocasions.

I n'hi haurà una altra aviat. Putin ha confirmat que, a diferència dels EUA, el Regne Unit, Austràlia o el Canadà, sí que enviarà representants diplomàtics als Jocs d'Hivern. De fet, ha promès que hi anirà ell mateix i allí mantindria una trobada bilateral amb Xi Jinping. "No tinc cap dubte que els pròxims Jocs Olímpics d'Hivern se celebraran al nivell més alt. A la Xina ho saben fer", ha assegurat el president rus.

El 2014, moment clau

La sensació, doncs, és que els dos líders es necessiten més que mai. Però no sempre ha sigut així. Durant la segona part del segle XX, per exemple, van ser rivals, tot i compartir una frontera de més de 4.000 quilòmetres. Però els ànims van canviar el 2014. Les sancions imposades a Rússia per l'annexió de Crimea començaven a passar factura i Moscou necessitava governs amics. La Xina, per la seva banda, es va començar a interessar pel gas rus: havia de reduir el consum de carbó, molt més contaminant, i per tant necessitava diversificar les seves fonts d'energia. Des de llavors, tant la relació comercial com política s'ha intensificat.

I tot plegat una setmana després de la videotrucada entre Putin i Joe Biden per parlar, sobretot, d'Ucraïna. Xi Jinping també va tenir una trobada telemàtica amb Biden, el 15 de novembre. Aquest dimecres Putin ha informat Xi de com va anar la seva conversa amb l'inquilí de la Casa Blanca: "En general va ser substanciosa i de profit". Però una cosa és segura: no hi va haver ni tan bon ambient ni tantes rialles com les que hi ha hagut aquesta tarda.

stats