Regne Unit
Internacional 21/07/2023

Rishi Sunak perd estrepitosament dues de tres eleccions parcials als Comuns

Nit històrica per als laboristes i els liberaldemòcrates, que capgiren dues molt sòlides majories conservadores de l'any 2019

3 min
Keir Mather, des d'aquest divendres, el diputat més jove de la cambra dels Comuns.

LondresEl primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha despertat aquest divendres amb més maldecaps dels que tenia fa només unes hores, i fins ara no eren pocs. El Partit Conservador ha sigut apallissat en dues de les tres circumscripcions on aquest dijous s'han celebrat eleccions parcials, una de les quals era per cobrir la vacant que a principis de juny va deixar Boris Johnson, després que renunciés a l'escó arran de les crítiques del comitè de privilegis parlamentaris en relació amb l'escàndol del Partygate. Ha sigut precisament aquest districte, Uxbridge i South Ruislip, al nord-oest del gran Londres, l'únic dels tres que han mantingut els tories. Amb tot, l'avantatge dels conservadors en les eleccions del 2019, quan Johnson va aconseguir una majoria absoluta de 80 diputats, i que va ser de 7.210 sufragis, ha quedat reduït a només 495. Els conservadors han atribuït aquesta molt ajustada victòria a la política de l'alcalde de Londres, Sadiq Khan, d'estendre la zona de baixes emissions més enllà dels districtes del centre de Londres.

Tot i tenir en compte les repercussions que pot tenir aquest resultat en la política mediambiental de Khan, que podria ser pressionat pels diputats laboristes de la capital i la rodalia per eliminar l'expansió de la zona de baixes emissions, els altres dos resultats han de preocupar molt Sunak. Perquè les proporcions de les dues derrotes han sigut enormes.

A la circumscripció de Selby i Ainsty, al nord d'Anglaterra, un districte tradicionalment conservador, el candidat laborista, Keir Mather, de 25 anys, ha aconseguit capgirar la majoria que el 2019 va ser de més de 20.000 vots. Mai el partit de Keir Starmer havia obtingut una victòria d'aquestes proporcions, amb una captació de vot en relació amb les darreres eleccions de quasi 24 punts més. A més, Keir Mather s'ha convertit en el diputat més jove que tindrà escó als Comuns.

La segona desfeta conservadora és igualment preocupant per a l'inquilí de Downing Street. Els liberaldemòcrates han triomfat a la circumscripció de Somerton i Frome, a Somermet, a l'oest d'Anglaterra. El 2019 els conservadors havien guanyat el districte per una diferència de 19.213 vots. Ara l'han perdut per 11.008. La candidata electa, Shepton Mallet, ha destacat la proporció "històrica" d'una victòria que consolida els guanys que, a poc a poc, ha tingut el partit en recents eleccions parcials. La variació de vot en relació amb el 2019 a favor del partit ha sigut del 29%, una proporció del tot abismal.

Un dels aspectes més interessants dels resultats d'aquesta matinada és l'abast del vot tàctic entre laboristes i liberaldemòcrates. Perquè en els escons que eren objectiu laborista de Selby i Ainsty i Uxbridge i South Ruislip, els Libdems han acabat en cinquena posició, mentre que en l'objectiu dels liberaldemòcrates de Somerton i Frome els laboristes també han acabat en cinquena posició. L'única lectura possible és que els votants han centrat els seus esforços en el partit de l'oposició amb més possibilitats de victòria.

Avançament electoral a l'horitzó?

La conclusió de la jornada, doncs, no pot ser més preocupant per al premier i per al partit que dirigeix. Si bé Sunak ha evitat la vergonya de ser el primer cap de govern que des del 1968 perd tres eleccions parcials en només una nit, gràcies al resultat fins a cert punt sorprenent d'Uxbridge i South Ruislip, aquest pegat no eclipsa la realitat més crua.

I és que Rishi Sunak s'ha mostrat una vegada més incapaç d'aturar la sagnia de vots que pateixen els tories cada cop que els electors de qualsevol racó del país són cridats a les urnes, ja sigui en conteses parcials als Comuns o en convocatòries municipals. Els conservadors continuen perdent circumscripcions que van guanyar per un enorme avantatge el 2019.

Malgrat el poc entusiasme que desperta un líder de l'oposició com Keir Starmer, que intenta no mullar-se pràcticament en res de substancial, el Regne Unit s'encamina cap a un canvi de cicle, que s'hauria de confirmar en les eleccions generals del desembre del 2024. Falta més d'un any, sí, però a la tornada de l'estiu, amb més convocatòries parcials a l'horitzó, el temps de descompte per al govern haurà per fi començat. La degradació de l'executiu davant de la quasi inevitable derrota posarà molta pressió a Sunak, que molt probablement es veurà forçat a avançar les eleccions a la primavera.

stats