Quines armes rebrà Ucraïna dels EUA i com poden marcar la diferència?

Washington va enviar en secret míssils de llarg abast a Ucraïna, que ja els ha fet servir per atacar Crimea

4 min
Un míssil Patriot, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl tan esperat paquet d'ajuda militar dels Estats Units per fi s'ha aprovat. La rúbrica del president dels Estats Units, Joe Biden, aquest dimecres, ha posat en marxa el primer enviament immediat d'armament a Ucraïna, que s'espera que arribi "en les pròximes hores". Però què inclou aquest paquet i com pot marcar la diferència en el camp de batalla?

Dels 61.000 milions de dòlars que el paquet aprovat assigna a Ucraïna, no tot seran armes que acabin a Ucraïna. Uns 23.200 milions d'aquests 61.000 es destinaran a reomplir els estocs d'empreses estatunidenques que han quedat buits per l'ajuda prèvia a Ucraïna. Uns 11.300 milions més es destinaran a operacions militars dels Estats Units a la regió, és a dir, que no aniran a territori ucraïnès perquè allà no hi ha soldats nord-americans, sinó a les operacions d'entrenament de tropes ucraïneses que tenen lloc en altres llocs d'Europa, segons Reuters.

Munició d'artilleria, la necessitat més urgent

De manera urgent i immediata, els Estats Units faran un primer enviament d'armes valorat en 1.000 milions de dòlars. Aquest primer paquet inclourà el que més necessita ara mateix Ucraïna: munició. Segons l'Institute for the Study of War, en aquest enviament urgent hi haurà obusos d'artilleria de 105 mm i 155 mm i rondes de morter de 60 mm, a més de vehicles d'infanteria de diversos tipus i sistemes antitancs lleugers Javelin.

Fa més d'un any que Ucraïna pateix per la manca de munició, un dels motius que mantenen el front de batalla estancat. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, assegura que les tropes russes disparen 10 cops més foc d'artilleria que les seves forces. Aquest enviament nord-americà serà un respir per a Zelenski, però la producció d'aquest tipus de munició tant dels Estats Units com de la resta d'aliats de Kíiv no dona l'abast per cobrir el ràpid esgotament a Ucraïna. Des del febrer del 2022, els Estats Units ja han enviat a Ucraïna dos milions d'obusos d'artilleria com aquests, i ara en tornaran a enviar.

Míssils de llarg abast, enviats en secret

Una altra cosa que Zelenski fa temps que demana són míssils de més llarg abast dels que té ara. En concret els míssils ATACMS, que tenen un abast de fins a 300 quilòmetres. Però justament ahir es va saber que els Estats Units han enviat en secret aquest tipus de míssils a Ucraïna durant el mes de març passat. Ho ha explicat aquest dimecres l'assessor de seguretat nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, que ha dit que aquests míssils ja s'han utilitzat en atacs contra una base militar russa a Crimea (a mitjans d'aquest abril), que era a 165 km de les línies del front ucraïnès, i també contra un objectiu no especificat a la província de Zaporíjia. Aquest enviament secret d'un "nombre important" de míssils ATACMS, segons Sullivan, formava part d'un altre paquet d'ajudes de 300 milions aprovat pel govern de Biden. Ara aquest primer paquet urgent de mil milions n'enviarà més.

L'arsenal balístic de la guerra
Abast en quilòmetres
Atac amb míssils a Kíiv, Ucraïna

Durant molt de temps, els Estats Units es van resistir a proveir l'exèrcit ucraïnès amb uns míssils de tan llarg abast, preocupats sobretot perquè es poguessin utilitzar contra territori rus. El canvi d'opinió s'ha produït, segons Sullivan, després que Rússia també fes servir (al desembre i al gener) míssils de llarg abast que li ha subministrat Corea del Nord, malgrat les advertències dels Estats Units que li demanaven que no ho fes. El Kremlin ha respost de seguida a l'anunci de Sullivan i ha dit que ha ampliat la seva "zona de seguretat" dins d'Ucraïna tenint en compte aquesta nova capacitat de l'exèrcit ucraïnès.

Defensa aèria: sense Patriots ni F-16

Una altra necessitat urgent per a les tropes d'Ucraïna és la defensa aèria. Segons el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, només en aquest any el seu país ha patit l'atac de 1.200 míssils russos, més de 1.500 drons i 8.500 bombes guiades russes. Per això, el nou paquet inclourà míssils antiaeris Stinger, que són lleugers i de curt abast, però també altres tipus de munició per al sistema Himars, que és el sistema múltiple de llançament de coets que pot portar míssils balístics de llarg abast com els ATACMS.

El que no inclou, i que Ucraïna ha demanat repetidament, són míssils antiaeris Patriot i avions F-16. Fa dues setmanes Zelenski va dir que Ucraïna necessita 25 bateries Patriot per protegir el país dels atacs russos. Alemanya va anunciar fa dues setmanes que entregaria una bateria dels míssils nord-americans Patriot a Kíiv. I ara Espanya i Grècia estan sota pressió perquè n'enviïn també alguns dels que tenen als seus magatzems.

Sobre els avions F-16, que Washington es resisteix encara a enviar a Ucraïna, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, va assegurar que s'està treballant per enviar-los des d'altres aliats europeus. Els Estats Units han ofert entrenament als pilots ucraïnesos per portar aquests avions de fabricació nord-americana i uns 12 primers pilots estarien llestos per fer-los servir aquest juliol, segons fonts nord-americanes.

stats