Internacional 22/03/2015

Primera volta de les eleccions departamentals franceses amb la vista posada a l'ascens del Front Nacional de Le Pen

La Catalunya Nord, un dels territoris on els ultres avancen amb més força. Les circumscripcions on cap candidat superi el 50% dels vots faran segona volta el 29 de març

Ara / Efe
2 min

Barcelona / ParísEls col·legis electorals de França han obert les portes aquest diumenge les 08.00h hora local a la primera volta de les eleccions departamentals, en què estan cridats a votar 44.600.000 de ciutadans. Per a aquesta primera votació, els sondejos atorguen una inèdita victòria a l'ultradretà Front Nacional (FN) que lidera Marine Le Pen en un context de forta abstenció, pròxima al 56%. La Catalunya Nord és un dels territoris on el Front Nacional avança amb més força. La majoria dels centres de votació tancaran portes a les 18.00h, excepte els d'algunes grans concentracions urbanes com Tolosa (sud) i els seus voltants, que ho faran a les 20.00 hora local (19.00 GMT).

Les circumscripcions on cap candidat superi el 50% dels vots celebraran una segona volta el diumenge 29 de març. Els sondejos apunten que el FN aconseguiria al voltant del 28% dels vots, seguit de prop per l'aliança entre els centristes de la Unió de Demòcrates i Independents (UDI) i els conservadors de la Unió per un Moviment Popular (UMP), que dirigeix l'expresident Nicolas Sarkozy. El governant Partit Socialista (PS) del cap de l'Estat francès, François Hollande, seria el gran derrotat en situar-se com a tercera força política, amb el 26% dels sufragis. Quan es coneguin les estimacions de vot, el primer ministre, Manuel Valls, farà una declaració sobre els resultats parcials.

Les urnes designar els 2.054 candidats que durant sis anys exerciran com a consellers dels 101 departaments francesos, en uns comicis en els que queden al marge les circumscripcions de la regió parisenca, l'aglomeració metropolitana de Lió i les ultraperifèriques Guaiana i Martinica.

Les competències d'aquests consellers es limiten a assumptes com la protecció de la infància i l'atribució de certes ajudes socials; la gestió d'algunes carreteres, equipaments escolars, de certes biblioteques i arxius; i part de l'administració turística, entre d'altres.

stats