Internacional 26/11/2021

La 'noia afganesa' fuig dels talibans i es refugia a Itàlia

Sharbat Gula, fotografiada el 1985 per a la portada de 'National Geographic', rep asil a Roma

ARA
2 min
Sharbat Gula, coneguda com "la noia afganesa"

Itàlia ha donat asil a Sharbat Gula, la noia afganesa que el 1985 va protagonitzar una icònica portada de la revista National Geographic i es va convertir en un símbol de les guerres del seu país. Segons va informar l'oficina del primer ministre, Mario Draghi, el govern italià va intervenir quan Gula va demanar ajuda per sortir de l'Afganistan arran de l'arribada al poder dels talibans a l'agost. L'aterratge a Roma forma part d'un ampli programa "d'evacuació i integració" de ciutadans afganesos a partir de les peticions d'organitzacions no governamentals actives a l'Afganistan, segons l'executiu italià.

La imatge de Gula quan tenia 12 anys va fer la volta al món a partir d'un retrat que li havia fet el fotògraf Steve McCurry l'any abans en un camp del Pakistan per il·lustrar un reportatge sobre els refugiats afganesos, que en aquell moment fugien de la guerra que va esclatar arran de la invasió de la Unió Soviètica. En aquell moment el seu rostre (i sobretot els seus ulls d'un verd intens) es va fer famós, però no se'n va saber la identitat fins al 2002, quan McCurry va tornar a la regió i la va trobar. De fet, va tornar a protagonitzar una portada de National Geographic aquell mateix any.

En el moment que es va prendre la primera fotografia, milions de persones fugien de l'Afganistan i moltes es van establir al Pakistan. Gula va tornar a l'Afganistan el 1992, però va haver de refugiar-se de nou al país veí. El 2016, les autoritats pakistaneses la van detenir, acusada de residir-hi il·legalment en possessió de documentació falsa. La dona, que ara té 49 anys, va viure a Peshawar, al nord del Pakistan, des que McCurry hi va tornar a contactar el 2002 i no volia tornar a l'Afganistan, segons explicava National Geographic en un article publicat quan Gula va ser arrestada. L'aleshores president afganès, Ashraf Ghani, la va acollir i li va donar un habitatge per garantir que visqués "amb dignitat i seguretat a la seva terra". Però després de l'ofensiva dels talibans d'aquest estiu, Gula ha tornat a buscar asil, aquesta vegada a Europa.

stats