França
Internacional 30/06/2023

França quadruplica el desplegament policial per frenar les protestes per la mort d'un noi a mans de la policia

Macron qualifica les protestes salvatges, que han deixat 180 detinguts i molts episodis d'aldarulls, "d'injustificables"

4 min
Els bombers apaguen vehicles en flames durant els enfrontaments entre manifestants i policia, després de la mort de Nahel, un jove de disset anys

ParísLa mort d'un adolescent de 17 anys dimarts a Nanterre, als afores de París, per un tret de la policia en un control de trànsit ha provocat un esclat de violència en diferents ciutats de França aquest dimecres a la nit, sobretot a la banlieue parisenca però també en ciutats com Niça, Tolosa i Lió. El caos s'ha apoderat dels municipis del voltant de la capital, on grups de joves que protestaven per la mort del noi han cremat cotxes particulars aparcats al carrer, vehicles policials, autobusos i fins i tot un tramvia. També han atacat edificis públics com escoles, ajuntaments i una presó, i han saquejat comerços. El balanç és de 180 detinguts i 170 policies i gendarmes ferits.

Tot i el gran desplegament policial, de 2.000 agents només a la regió parisenca, les forces de l'ordre han estat incapaces de frenar els actes de violència i la sensació al carrer era de descontrol total. Les imatges que han recollit les televisions són espectaculars. "Han calat foc a tot arreu", lamentava a la premsa francesa l'alcalde de Mons-en-Baroeul, un municipi proper a Lilla, al nord del país, on els manifestants han cremat edificis municipals.

El president de França, Emmanuel Macron, ha condemnat aquest dijous els actes de violència "contra les institucions de la República" i els ha qualificat "d'injustificables". El ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, també ha denunciat "violències intolerables". El cap d'estat ha convocat una cèl·lula de crisi interministerial presidida per analitzar la situació i prendre mesures per evitar que els carrers s'inflamin encara més. El desplegament policial es multiplicarà per quatre, sobretot de cara a la marxa blanca convocada per la mare del jove mort per aquesta tarda, i de cara a la nit. Segons Darmanin, el dispositiu comptarà amb una xifra inèdita: 40.000 agents a tot el país, dels quals 5.000 a la regió de París.

Un tret a boca de canó

Els fets van passar dimarts a primera hora. Les imatges, difoses per Twitter, van desfermar la polèmica: un agent de policia de Nanterre apunta amb l'arma el conductor d'un vehicle que la patrulla havia aturat feia un moment per una infracció de trànsit. De sobte, el cotxe arrenca i, sorprenentment, el policia dispara un tret a boca de canó que provoca la mort pràcticament a l'acte del conductor, un adolescent francès d'origen algerià que es deia Nahel. L'agent ha estat detingut, s'ha obert una investigació per "homicidi voluntari" i la fiscalia ha demanat per a ell presó preventiva.

Els fets van provocar des del primer moment una onada d'indignació amb aldarulls al carrer, sobretot a Nanterre i als municipis veïns. Durant la primera nit, els manifestants van cremar cotxes que estaven aparcats als carrers i mobiliari urbà i van protagonitzar enfrontaments amb la policia, amb llançament de coets.

La situació va obligar el govern a fer gestos per calmar els ànims. El president Macron va condemnar l'actuació de l'agent i va traslladar el condol a la família. "És una mort inexplicable i inexcusable", va assegurar dimecres l'inquilí de l'Elisi. El ministre de l'Interior va parlar d'imatges "extremadament colpidores" i va subratllar que si les imatges del vídeo gravat per un testimoni es confirmen, "en cap moment es justifica un gest com el que s'ha vist". L'alcalde de Nanterre també va fer una crida a la calma i va qualificar les destrosses "d'inacceptables". "Aturem aquesta espiral destructiva. Protegim els nostres barris, els nostres béns comuns, que entre tots ens ha costat tant construir i renovar", va demanar l'alcalde, Patrick Jarry.

Utilització restringida de l'arma

Des del 2017, la llei francesa autoritza els policies i gendarmes a utilitzar l'arma quan un vehicle no s'atura, però només si els seus ocupants poden posar en perill la vida dels agents o d'altres persones en la seva fugida. La norma deixa clar que cal privilegiar la persecució del vehicle i, en qualsevol cas, actuar amb "estricta proporcionalitat". La negativa d'un conductor a aturar-se quan la policia l'hi demana està penalitzat amb un any de presó i 7.500 euros de multa.

En el cas dels fets de Nanterre, l'agent que va disparar ha justificat la seva actuació al·legant legítima defensa. De fet, segons la seva declaració -filtrada a la premsa francesa-, va disparar perquè es trobava davant del vehicle i el conductor va engegar per atropellar-lo.  La versió de l'agent queda desacreditada per les imatges, on es veu clarament que el policia és en un costat del vehicle quan arrenca i no davant. Aquest dijous la fiscalia ha anunciat que després d'analitzar els fets, considera que "no es reuneixen les condicions legals per a l'ús de l'arma". És a dir, que creu que el policia no hauria d'haver utilitzat l'arma.

Un bomber i un agent de la policia antiavalots a Nanterre

Degoteig continu de morts

Tot i la gesticulació del govern, la mort de l'adolescent per trets de la policia en un control de trànsit no és una excepció, sinó que n'hi ha un degoteig continu, especialment des del 2017, quan es va modificar la llei. Les xifres són inquietants: durant l'any passat, a França 13 persones van morir abatudes per la policia per no haver-se aturat –o per haver engegat el vehicle sobtadament, com en el cas de Nanterre– en un control de trànsit. La dada no inclou fugitius que han comès delictes i són perseguits per la policia, només persones que no s'han aturat als controls, sense que hi hagi hagut un delicte previ.

La Lliga dels drets de l'Home (LDH) ha condemnat la mort del Nahel i parla de "d'epidèmia d'homicidis" a mans de la policia. "La negativa a aturar-se no implica el dret a matar", adverteix la ONG francesa en un comunicat. El cas de Nanterre ha creat un gran impacte a França per la duresa de les imatges i ha tingut un gran ressò mediàtic. Fins i tot personalitats com el jugador del PSG Kylian Mbappé, el barcelonista Jules Kounde o l'actor Omar Sy han reaccionat. "És una situació inacceptable", ha escrit a Twitter Mbappé.

stats