Internacional 20/03/2018

Mor l'últim mascle de rinoceront blanc del nord que quedava al món

El Sudan, de 45 anys, ha hagut de ser sacrificat a la reserva natural de Kènia on vivia

Ara
2 min
Sudan era l'últim supervivent de la seva espècie.

BarcelonaHa mort el Sudan, l'últim mascle de rinoceront blanc del nord que quedava al món. "La malaltia que patia havia empitjorat significativament en les últimes 24 hores; era incapaç d'aixecar-se i ho estava passant molt malament", ha informat la reserva natural keniana d'Ol Pejeta, on l'animal vivia des del 2009. Els treballadors de la reserva, juntament amb veterinaris del zoològic txec de Dvur Králové, van decidir sacrificar-lo per evitar-li "més patiments".

Tal com explica el comunicat de la institució keniana, el Sudan es va recuperar amb èxit a finals del 2017 d'una infecció a la pota dreta, però a finals de febrer es va descobrir que havia recaigut i que, aquest cop, la infecció era "molt més profunda". Des de llavors, els veterinaris han estat buscant la manera de curar-lo i inclús de perpetuar l'espècie, però les complicacions a la pota, combinades amb la seva avançada edat -45 anys-, han fet que el rinoceront finalment hagi hagut de ser sacrificat.

"El Sudan serà recordat per la seva memorable i inusual vida", ha dit la reserva, que ha explicat que als anys 70 va aconseguir sobreviure a l'extinció de la seva espècie i va ser traslladat al zoològic de Dvur Králové, a la República Txeca. Els últims anys de la seva vida va aconseguir tornar a l'Àfrica, a la reserva natural de Laikipia, al centre-oest de Kènia.

La reserva ha informat que aquest dilluns va aconseguir obtenir "material genètic" de l'animal, fet que genera "certa esperança per a futurs intents de reproduir l'espècie de rinoceront blanc a través de tècniques genètiques avançades".

Actualment hi ha dues femelles vives, totes dues filles del Sudan, que també viuen a la reserva d'Ol Pejeta. Malgrat que mai s'ha intentant la fecundació artificial amb rinoceronts, els experts asseguren que podria funcionar.

El Sudan, al Tinder

El Sudan va tenir molta popularitat després d'una campanya llançada a través de la xarxa social Tinder pels responsables d'Ol Pejeta amb l'objectiu d'aconseguir els 9 milions de dòlars necessaris per desenvolupar les tècniques de fertilització assistida vàlides per a aquests animals. "Soc únic. Soc l'últim rinoceront blanc mascle del planeta Terra. No vull semblar un aprofitat, però el destí de la meva espècie depèn, literalment, de mi. Actuo bé sota pressió. Faig 1,82 metres d'alçada i peso 2.267 quilos, per si això importa", deia en el seu perfil.

Membres d'un equip de criquet es fan una foto amb Sudan

Durant anys, la caça furtiva d'aquests animals ha contribuït notablement a la seva imminent extinció. Les banyes de rinoceront es paguen a preus superiors a l'or al mercat asiàtic degut a les propietats curatives i afrodisíaques que se li atribueixen.

stats