Internacional 21/03/2022

Mor l'independentista cors Yvan Colonna arran d'una pallissa a la presó

L'agressió fa 19 dies en un centre d'alta seguretat d'Arles va desencadenar una onada de protestes a Còrsega

ARA
2 min
Protesta a Còrsega

El militant independentista cors Yvan Colonna, que fa tres setmanes va ser agredit brutalment a la presó, ha mort a l'hospital Nord de Marsella on havia estat ingressat, segons ha informat l'advocat de la família a la cadena francesa BFM TV i recull l'agència Efe. L'agressió a Colonna, de 61 anys, va desencadenar una onada de protestes a l'illa de Còrsega, amb diverses jornades de mobilitzacions que acabaven en greus disturbis i desenes de ferits.

L'activista cors complia cadena perpètua a la presó d'alta seguretat d'Arles des del desembre del 2007, després de ser considerat culpable de l'assassinat, el 1998, del prefecte de l'illa. Claude Erignac va morir tirotejat presumptament per un grup d'independentistes corsos, entre els quals la justícia francesa va considerar provat que hi era Colonna, que era un símbol per al moviment independentista cors i era considerat un pres polític: ell sempre va negar haver participat en l'assassinat.

El passat 2 de març, mentre era a la sala de pesos del centre penitenciari, Colonna va ser apallissat durant vuit minuts per un altre pres, el condemnat per associació terrorista jihadista Franck Elong Abé. Colonna va ser traslladat primer a l'hospital d'Arles mateix, però posteriorment derivat a Marsella, on estava en coma des de llavors. Segons va transcendir de fonts policials, a banda dels cops, Colonna també va ser estrangulat amb les mans i la falta d'oxigen el va dur al coma.

Amb l'onada de greus protestes, les autoritats corses van acusar l'estat francès de deixadesa en les seves responsabilitats penitenciàries. De fet, fa quatre anys el mateix president francès, Emmanuel Macron, va prometre a la dona de Colonna que el seu marit seria traslladat a l'única presó que hi ha a Còrsega. Finalment, el ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, es va desplaçar a l'illa dijous passat, 17 de març, per anunciar la decisió d'"obrir un cicle sense precedents de discussions", en al·lusió a les demandes de més autogovern per part de Còrsega. El mateix dia la justícia francesa va decidir suspendre la pena a Colonna "per motius mèdics".

stats