Milers d'evacuats i dos morts en els incendis a Grècia, que segueixen sense control

Un bomber voluntari va morir al caure-li un pal elèctric a sobre

2 min
Joves intenten apagar un foc amb branques a prop d'Atenes.

BarcelonaEls incendis que cremen des de fa cinc dies al voltant d'Atenes i altres zones de Grècia ja s'han cobrat dues vides, inclosa la d'un bomber voluntari de 38 anys, i han deixat 20 ferits. Milers de persones han hagut de ser evacuades al voltant del Mont Parnitha, a pocs quilòmetres al nord de la capital, i també a l'illa d'Eubea, una mica més al nord. Just dissabte al migdia semblava que el foc a prop de la capital podria estar controlat aviat però la previsió meteorològica anunciava nous vents a partir de la tarda, com els que dijous mateix van revifar també el foc gairebé extingit dels suburbis d'Atenes. "No podem confiar-nos de cap manera. Estem lliurant una batalla molt forta", ha dit el viceministre de Protecció Civil, Nikos Hardalias.

Durant la nit de divendres a dissabte, el foc va travessar la ciutat de Thrakomakedones, ubicada just entre el Mont Parnitha i Atenes i que, afortunadament, havia estat ja completament evacuada. Les flames van deixar al seu pas cases cremades, cotxes calcinats i pins carbonitzats mentre el fum del foc cobria la capital de Grècia d'un núvol negre. Si fins dijous s'havien declarat 150 incendis a tot Grècia, aquest dissabte hi havia encara 55 focs actius. Els pitjors eren encara els de l'illa d'Eubea i la zona del Peloponès, inclosa la ciutat arqueològica d'Olímpia, que no acabava de semblar fora de perill. Als suburbis d'Atenes, però, un bomber voluntari va morir d'una ferida al cap quan li va caure a sobre un pal elèctric. El segon mort seria el president de la Cambra de Comerç d'Atenes, Konstantinos Michalos, de 61 anys, a qui van trobar mort suposadament d'un atac de cor dins d'una fàbrica a Kryoneri, una ciutat que havia estat evacuada per un greu incendi.

"Un estiu d'infern", va dir per qualificar-ho el primer ministre, Kyriakos Mitsotakis, davant d'uns incendis excepcionalment intensos a causa de la pitjor onada de calor que viu el país en 30 anys, amb temperatures de més de 45 graus. França, Ucraïna, Xipre, Croàcia, Suècia i Israel han enviat fins ara equips de bombers i hidroavions per ajudar el govern grec i aquest dissabte s'esperaven també reforços de Suïssa i Romania.

Efthymis Lekkas, professor de gestió de desastres naturals a la Universitat d'Atenes, calculava aquest divendres que s'havien cremat ja almenys 50.000 hectàrees i explicava a Efe que, tot i que els primers dies no van bufar vents tan forts, la temperatura que va assolir el terreny a causa del foc, d'uns 65 °C, va complicar molt l'extinció. Les temperatures extremes cada cop més freqüents per la crisi climàtica, combinades amb altres factors, fan créixer cada cop més la intensitat dels focs a la Mediterrània, fins al punt que molts dels incendis superen la capacitat i els recursos dels equips d'emergències. A la veïna Turquia, que ha registrat els pitjors incendis de la seva història, segons el president del país, els focs van arrencar ja fa 11 dies i han deixat fins ara vuit morts i més de 106.000 hectàrees cremades.

stats