Un jutge mexicà prohibeix les corrides a la plaça de toros més gran del món

Es paralitza La México fins que es resolgui la petició d'una ONG contra el maltractament animal

ARA
2 min
La plaça de toros de la Ciutat de Mèxic, La México, és la més gran del món.

BarcelonaUn jutge federal mexicà ha ordenat aquest divendres la suspensió definitiva dels espectacles taurins a la plaça La México (la més gran del món, amb capacitat per a més de 41.000 persones) durant el temps que duri el judici per determinar si l'espectacle es prohibeix definitivament, com reclama una associació que denuncia el maltractament animal. L'ONG Justícia Justa va portar el cas al tribunal federal fa dues setmanes argumentant que la constitució mexicana prohibeix el maltractament, i va exigir la suspensió cautelar de les festes taurines fins que hi hagués una resolució judicial en ferm.

Els jutges han rebutjat l'argument de la defensa de l'associació Tauromàquia Mexicana, que reclamava el dret individual a la cultura, assegurant que "no és igual un toro de lídia que una mascota: el maltractament no significa el mateix per a totes les espècies". El tribunal ha ratificat la suspensió en primera instància al·ludint a la defensa d'un "ambient sa" en la cultura. En un comunicat, la plaça La México ha assenyalat avui que ja ha anunciat que "l'empresa diferirà la celebració de corrides programades i continuarà amb la defensa legal dels costums i tradicions mexicanes, fins a esgotar totes les instàncies legals al seu abast, a favor de la tauromàquia". Té deu dies per presentar al·legacions contra la suspensió.

La mesura només afecta aquesta plaça i no les altres que hi ha a Mèxic, que continuaran oferint corrides de toros. A Mèxic hi ha cinc estats federats, de 32, en els quals la tauromàquia és Patrimoni Cultural Immaterial (Hidalgo, Guanajuato, Zacatecas, Querétaro i Tlaxcala) i quatre (Sonora, Guerrero, Coahuila i Quintana Roo) on, per contra, ha estat prohibida. Una enquesta del 2019 del diari nacional Reforma revelava que el 59% dels enquestats votarien a favor de prohibir les corrides si se’ls consultava i que un 73% considerava els espectacles taurins un acte de crueltat contra l’animal. Al parlament també s'està discutint una modificació legal per prohibir la tauromàquia.

stats