Publicitat
Publicitat

Els iranians voten per elegir el substitut d'Ahmadinejad com a president

Cues als col·legi electorals en una jornada especialment calorosa a Teheran

Amb cues, en ocasions molt llargues, colors, que contrasten amb el negre dels xador de moltes dones en els col·legis electorals, i una calor asfixiant que a Teheran arriba als 36 graus, els iranians voten aquest divendres  un nou president, que ha de substituir després de vuit anys a Mahmud Ahmadinejad.

La jornada coincideix amb divendres, dia sant pels musulmans, i Teheran està tranquil·la, encara que moltes botigues estan obertes i la circulació és abundant prop dels 6.000 col·legis electorals oberts a la capital, on la Policia i els Voluntaris Islàmics (Basij) han establert fortes mesures de seguretat .

Els votants poden dipositar els seus sufragis a qualsevol col·legi i, a la Huseiniya Ershad, una mesquita a la qual tradicionalment acudeix gent de tot Teheran, les cues d'homes i dones arribaven al carrer i envoltaven part de l'edifici.

La comparació amb el 2009

"Hi ha molta gent, però no és comparable a la que hi havia en les anteriors presidencials de 2009, quan hi va haver un tomb de votants amb (Mir Hussein) Mussavi, que representava una esperança real de canvi i ha acabat empresonat", diu a Efe Faeque , una professora d'idiomes que no té intenció de votar.

En tot cas, dins de la mesquita, la diferència és evident amb les legislatives de 2011, en què els equips de televisió, periodistes i agents de seguretat eren molts més que els votants.

Mehrab, un jove de 26 anys, que ha esperat dues hores fora al sol i una més dins per poder votar, diu a Efe que ho ha fet "per amor a la pàtria", perquè vol que "l'Iran sigui gran i vagi pel món amb el cap alt ".

En principi, es resisteix i dubte sobre si revelar el seu vot, encara que finalment mostra la papereta amb el nom de l'alcalde de Teheran, Mohammad Bagher Qalibaf, un ultraconservador pragmàtic amb molts seguidors a la capital.

El testimoni de mare i filla

Fatemeh i Reihane, mare i filla, cobertes amb el xador negre tradicional amb què s'emboliquen les iranianes, han acudit juntes a votar, també han esperat més de dues hores amb aquesta roba al sol i, per a la primera, Qalibaf és també el favorit, mentre que Reihane prefereix el reformista moderat Hasan Rohani.

En gairebé quatre hores de recorregut per col·legis, places i mercats, ningú es manifesta a Teheran partidari dels ultraconservadors principalistas Said Jalili i Mohsen Rezai ni del tecnòcrata Mohamed Gharazi i les preferències, almenys aparentment, es decanten per Rohani i Qalibaf.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 14/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF