La intel·ligència espanyola creu que el Kremlin va ordenar matar el desertor rus d'Alacant

Exteriors promet una resposta contundent si es demostra la implicació de Putin en l'assassinat

2 min
La Guàrdia Civil investiga l'assasinat de Maksim Kuzminov al parking on va ser trobat, a la Vila Joiosa (Marina Baixa)

ValènciaEls serveis d'intel·ligència espanyols veuen Rússia com la responsable de l'assassinat del pilot desertor rus Maksim Kuzminov, mort a trets la setmana passada a la localitat valenciana de la Vila Joiosa (Marina Baixa). Tot i que públicament el govern espanyol no ha volgut acusar directament ningú, certs indicis han portat els experts en seguretat a pensar que la intel·ligència russa és al darrere dels fets, segons publica El País.

Moscou, que va activar una ordre de liquidació contra Kuzminov quan se'n va saber la deserció, ha estat el primer a anunciar i publicitar la mort del jove soldat. Mitjans russos es feien ressò de la notícia abans, fins i tot, que s'hagués confirmat la identitat de Kuzminov, que va aparèixer amb documentació falsa que, segons algunes fonts, Ucraïna li va facilitar.

Els experts en intel·ligència també destaquen a El País el fet que el cap del servei d'intel·ligència rus, Serguei Narixkin, va dir que el desertor era un "cadàver moral" des del moment en què va abandonar files russes. Aquestes fonts, però, admeten no poder relacionar l'assassinat a un individu o grup concret.

Altre element destacat de l'anàlisi dels experts en intel·ligència és que a Moscou li interessa publicitar l'assassinat com una advertència per a qui intenti imitar el pilot i com una venjança pels dos soldats que acompanyaven Kuzminov al seu helicòpter i que van ser abatuts quan el pilot va dur a terme el seu pla de fugida i va aterrar en una base militar ucraïnesa.

Reacció d'Espanya

La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, va demanar que es deixés avançar la Guàrdia Civil amb la investigació, però fonts diplomàtiques afirmaven a El País que, si es confirma la implicació de les autoritats russes, "Espanya respondrà de manera contundent". Per la seva banda, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha assegurat que el govern espanyol no tenia constància de la presència del pilot a Espanya, que va venir lliurement des d'Ucraïna un cop ja havia desertat. El secretari del Consell de Seguretat i Defensa Nacional ucraïnès, Olekii Danilov, va afirmar aquesta setmana que el soldat "hauria estat protegit" a Ucraïna.

Kuzminov va desertar a l'agost i va fer pública la seva deserció en un acte públic des de Kíiv en què animava els seus companys de files a seguir el seu exemple. L'operació per fugir de l'exèrcit rus va comptar amb la col·laboració en tot moment de l'exèrcit d'Ucraïna. La intel·ligència militar d'aquest país li va garantir seguretat i li va oferir nous documents i una compensació de mig milió de dòlars. Kuzminov, a canvi, podia oferir informació molt valuosa de la força aèria russa i de l'aparell amb què escaparia del Kremlin, un helicòpter Mil Mi-8.  

La televisió pública russa va afirmar que hi havia una ordre per liquidar el soldat al setembre. El cos de Kuzminov, que va aparèixer en un garatge de la Vila Joiosa, presentava sis impactes de bala, segons ha revelat la Guàrdia Civil, i diversos testimonis afirmen que els assassins van passar-li per sobre amb el vehicle amb què van fugir.

stats