Internacional 24/05/2022

La guerra a Ucraïna dispara els Verds alemanys i fa néixer dues estrelles

Els ecologistes van camí de convertir-se en el tercer partit del país i d'aspirar a la cancelleria

3 min
Annalena Baerbock, ministra d'Afers Exteriors d'Alemanya

Dortmund (Alemanya)Alemanya es tenyeix de verd. Els ecologistes no paren de créixer a les enquestes, a les urnes regionals i en lideratge al govern de Berlín. Alguns analistes apunten que aquesta formació va camí de convertir-se en el tercer gran partit del país. Ja no optarien a ser un soci menor de socialdemòcrates (SPD) o cristianodemòcrates (CDU), sinó que aspirarien a la cancelleria de la mà d’un dels dos polítics més valorats en l’actualitat, la ministra d’Exteriors, Annalena Baerbock, i el vicecanceller i ministre d’Economia i Protecció del Clima, Robert Habeck.

En un estudi publicat aquests dies per l’institut Ipsos, Baerbock ha aparegut com la membre del govern federal preferida per la ciutadania. Un 29% dels enquestats valoren la seva feina com a “molt satisfactòria”. Al gener tot just un 16% van qualificar la seva tasca com a molt positiva. Al costat de Baerbock, l’únic altre ministre que ha ascendit en l’escala de valoració és el també verd Habeck. Un 27% dels enquestats estan “molt satisfets” amb la seva actuació. A principis d’any n’hi estaven el 16%. En canvi, sobre el canceller socialdemòcrata Olaf Scholz només un de cada cinc enquestats (20%) valoren la seva feina com a “molt satisfactòria”, quan al març eren un 27%. Gairebé un de cada tres (32%) valoren la tasca de Scholz com a “molt negativa”.

Fa deu dies, els Verds van obtenir els seus millors resultats de la història (18,2%) a Rin del Nord-Westfàlia, el land més poblat d’Alemanya. La conservadora CDU va guanyar aquestes eleccions regionals (35,7%), mentre que l’SPD va registrar la seva pitjor derrota en aquest estat federat. Un cap de setmana abans, els ecologistes havien celebrat un altre resultat rècord (18,3%) als comicis de Schleswig-Holstein, on van ser la segona força més votada rere els cristianodemòcrates (43,4%).

A ningú se li escapa que aquests dos resultats regionals d’Els Verds són bons per a la cúpula ecologista a Berlín. Però també és cert que l’atracció que desperten Baerbock i Habeck ha impulsat aquests èxits electorals recents.

La gestió de la crisi d'Ucraïna

La gestió de la crisi, arran de la guerra a Ucraïna, ha disparat el carisma de tots dos líders. El ministre d’Economia està brillant amb el seu esforç autèntic per acabar amb la dependència energètica de Rússia com més aviat millor sense carregar massa les preocupacions de la ciutadania. La ministra d’Exteriors està lluint-se a l'hora de trobar paraules clares per solidaritzar-se amb Ucraïna. Baerbock ha sigut la primera representant del govern alemany que ha viatjat a Kíiv per veure’s amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. També va visitar les runes de Butxa. “Aquestes víctimes, i es pot copsar de forma molt nítida aquí, també podríem ser nosaltres”, va dir. Dos dies després –i el contrast d’escenari gairebé no podria ser més gran– Baerbock va rebre el seu homòleg ucraïnès Dmitro Kuleba i altres col·legues del G-7 en un idíl·lic palau de la costa d’Alemanya.

Al desembre, al convertir-se –a punt de complir els 41 anys– en la primera dona que ocupava la cartera d’Exteriors, Baerbock va aixecar cert escepticisme per la seva inexperiència. Però es va guanyar de seguida molt de respecte. Va ser la primera en assumir que Alemanya estava disposada a aturar el gasoducte Nord Stream 2 com a part de les sancions a Rússia, es va mostrar partidària d’enviar armes pesants a Ucraïna per a l’autodefensa del país i va mostrar molta més determinació que Scholz. “Senyora ministra, acaba de fer al Bundestag el discurs que esperem del nostre canceller”, la va lloar el polític de l’oposició cristianodemòcrata Roderich Kiesewetter.

Per la seva banda, Habeck ha anunciat que la dependència alemanya del petroli rus s’ha reduït passant d’un 35% a un 12%. Respecte al gas, ha buscat acords amb Noruega, Qatar i els Emirats Àrabs. També ha impulsat plans per importar gas liquat, per exemple del golf Pèrsic.

Tant Habeck com Baerbock saben que algunes de les accions que han assumit en temps de guerra a Ucraïna no tenen gaire a veure amb els ideals pacifistes i ecologistes d’Els Verds. La distància amb les bases verdes creix, però, de moment, l’opinió pública els posa bona nota.

stats