Pacífic

El govern de Tonga diu que l'erupció i el tsunami han causat "un desastre sense precedents"

L'ajuda humanitària s'endarrereix per la destrucció de les costes i la cendra a l'atmosfera

ARA
2 min
Una de les primeres imatges de la destrucció a Tonga.

BarcelonaEl govern de l'illa de Tonga admet que el tsunami causat per l'erupció volcànica en aquest arxipèlag del Pacífic Sud ha causat "un desastre sense precedents". En el primer comunicat des de l'erupció de dissabte, que va deixar les illes incomunicades, l'executiu confirma la mort d'almenys tres persones en el tsunami, que va colpejar amb onades de fins a 15 metres diverses illes. Les tres primeres víctimes de l'erupció del Hunga Tonga Hunga Ha'apai identificades són una dona britànica, una dona de 65 anys de l'illa de Mango i un home de 49 de l'illa de Nomuka. Segons l'executiu, totes les cases de l'illa de Mango han desaparegut i a la de Fonoifua només han quedat dues edificacions dempeus.

Un volcà dins l'Anell de foc

L'arribada d'ajuda humanitària es complica per la destrucció de les coses i la densa capa de cendra que cobreix el territori, format per 169 illes i on viuen unes 105.000 persones. El subministrament d'aigua ha quedat fortament afectat i els experts alerten que la contaminació causada per la cendra volcànica pot afectar l'accés als aliments. Els vaixells de la marina de Nova Zelanda carregats d'ajuda d'emergència no arribaran a la zona fins divendres. Austràlia prepara també l'enviament de 250.000 litres d'aigua potable i una planta de dessalinització.

Imatges aèries abans i després de l'erupció del volcà a Tonga.

Un dels temors de la població de l'illa és que el personal humanitari pugui portar-hi el covid-19, i és que fins ara només se n'ha comunicat un cas a l'arxipèlag, l'octubre passat. El govern exigeix a tots els visitants de l'estranger que arribin al país una quarantena de 21 dies i només un 60% de la població ha rebut dues dosis de la vacuna. Tant Austràlia com Nova Zelanda asseguren que es pot transportar ajuda amb seguretat, però els habitants de l'illa no han oblidat la història de les terribles epidèmies de xarampió, disenteria i grip importades pels colonitzadors europeus.

stats