Internacional 16/02/2024

La dona de Navalni: "Putin i el seu seguici no quedaran impunes"

La família de l'opositor expressa dubtes sobre la informació de la seva mort, anunciada per les autoritats penitenciàries russes

ARA
2 min
Yulia Navalnaya, la dona de l'opositor rus Aleksei Navalni, aquest divendres a la Conferència de Seguretat de Múnic.

BarcelonaYulia Navalnaya, la dona de l'opositor rus Aleksei Navalni, s'ha mostrat convençuda que el president rus, Vladímir Putin, i els seus aliats "no quedaran impunes" si la mort del seu marit es confirma. Els serveis penitenciaris russos han informat aquest divendres al matí que Navalni, que complia condemna en una colònia penal a l'Àrtic des del desembre, ha mort de manera sobtada mentre passejava a dins de la presó.

Tot i això, Navalnaya, que ha fet una breu intervenció des de la Conferència de Seguretat de Múnic, s'ha mostrat escèptica respecte a la informació oficial de Moscou, que ha alertat que podria ser una "notícia falsa". "No sé si hem de creure'ns les terribles notícies que rebem només a través de mitjans oficials, perquè fa anys que no podem creure'ns Putin i el govern de Putin. Menteixen constantment", ha admès. "Però, si és cert, vull que Putin i tot el seu seguici, els seus amics i el seu govern... que sàpiguen que no quedaran impunes pel que han fet al nostre país, a la meva família, al meu marit", ha manifestat. "Seran portats davant de la justícia, i aquest dia arribarà molt aviat", ha afegit.

Navalnaya ha fet una crida a la comunitat internacional perquè s'uneixi "avui" per lluitar contra "el règim terrible" de Rússia. "Aquest règim i Putin personalment han de ser castigats per totes les atrocitats que han comès al nostre país", ha subratllat.

Els aliats de Navalni també han manifestat dubtes sobre la notícia. Al matí, tant la portaveu de l'opositor, Kira Yarmysh, com qui va ser el seu cap de campanya, Leonid Vólkov, han dit que no han rebut cap confirmació de la mort, i han afegit que el seu advocat està anant cap a Kharp. "Les autoritats russes han publicat una confessió dient que han matat Aleksei Navalni a la presó. No tenim cap manera de confirmar-ho ni de demostrar que no és veritat", ha afirmat Vólkov a la plataforma X. I ha subratllat que dubta de la informació oficial: "No tenim cap motiu per creure'ns la propaganda estatal", ha dit, però ha afegit que, si és cert, s'haurà de dir que "Putin ha matat Navalni" i no pas que "Navalni ha mort".

Ivan Zhdanov, director de la Fundació Anticorrupció, l'organització creada per Navalni, ha dit que la família ha de ser notificada en un període màxim de 24 hores, i ha assegurat que això de moment no ha passat. La mare de Navalni, Lyudmila Navalnaya, també s'ha mostrat escèptica. "No vull sentir cap condolença. El vaig veure a la presó el dia 12 en una trobada. Estava viu, sa i content", ha dit en un comentari a Facebook, segons informa el diari rus independent Novaya Gazeta.

L'advocat de Navalni, Leonid Solovyov, ha dit al mateix diari que l'havia visitat dimecres a la presó i que "tot estava normal". A les xarxes socials s'ha difós un vídeo del mitjà rus independent Sotavision de la que suposadament és l'última aparició pública de l'opositor, d'aquest dijous, en una vista judicial a la presó, en la qual fins i tot va fer bromes al jutge.

stats