Estats Units

Matança a Nashville: la policia difon les imatges de la càmera d'un dels agents

La dona que va matar tres criatures i tres adults en una escola de Tennessee havia planificat acuradament l'atac

4 min
Agents de policia a l'escola Covenant a Nashville (EUA) després d'un tiroteig.

WashingtonUna dona armada amb dos fusells i una pistola va assassinar dilluns tres criatures i tres adults en una escola de Nashville (Tennessee) després d'haver planificat acuradament l'atac. La presumpta autora, Audrey Hale, de 28 anys i exalumna del centre, va ser abatuda per la policia. Segons els agents, havia planificat la massacre dibuixant un mapa detallat de l'edifici del centre i després d'haver-lo vigilat durant diversos dies.

Aquest dimarts la policia de la ciutat ha facilitat les imatges prèvies al moment en què maten la dona. L'enregistrament el va fer la càmera d'un dels agents que va intervenir en l'operació. El clip, de sis minuts, no conté imatges explícites, però sí so de trets, i mostra com les forces policials arriben a l'escena de la massacre poc després que comenci el tiroteig. Un professor els informa que l'escola està tancada, però que hi ha dos estudiants desapareguts. Un membre del personal, molt nerviós, lliura a un policia una clau per accedir a l'edifici, amb la qual Hale havia entrat disparant a través dels vidres d'una altra porta.

Minuts després troben l'assaltant en un pis superior. La dona està armada amb rifles d'assalt i una pistola, i obren foc. Algú crida "recarregant!", i l'oficial dispara immediatament cap a l'assassina. Després se la veu estirada a terra. "Treu la mà de l'arma!", crida un agent repetidament, mentre allunyen les armes del cos de Hale.

El cap de la policia local ha afirmat a la cadena NBC que la dona havia elaborat un manifest i que tenia previst atacar més llocs, a més de l'escola, que era un centre privat presbiterià. Els agents han trobat més armes al domicili de l'autora, a banda de les de l'atac, incloent-hi una escopeta retallada i una segona escopeta. L'autora de l'atac s'allunya del perfil habitual en la trentena de tirotejos que han patit les escoles dels EUA al llarg d'aquest any: una dona –exalumna– de 28 anys, que prèviament havia estat definida com d'"aparença adolescent". Els tres infants, de nou anys, han estat desplaçats immediatament a la unitat de pediatria de l'Hospital Universitari de Vanderbilt, que posteriorment n'ha confirmat la defunció. La policia també ha confirmat la mort de tres adults, de 60 i 61 anys.

La policia ha rebut una trucada provinent de l'escola a les 10.13 hores alertant de la presència d'un "atacant actiu" i ha reaccionat de pressa enviant un comboi de cotxes de policia, que finalment han abatut l'atacant a la segona planta de l'edifici. La primera notificació pública sobre l'atac l'ha fet una hora després de la trucada el departament de Bombers a Twitter, on ha informat que estava "responent a un agressor actiu" i que podia confirmar "múltiples pacients", que encara s'estan recomptant. El portaveu dels bombers ha confirmat hores després que el seu departament ha atès "immediatament" els ferits i els ha traslladat cap a un hospital pròxim. A més, ha confirmat que els estudiants sans han estat escortats cap a una localització segura, un espai "de reunificació" amb "especialistes i professionals en salut mental" per a ells i les seves famílies.

En aquesta escola, d'educació presbiteriana, hi estan escolaritzats alumnes des de preescolar fins al sisè grau (12 anys), segons la pàgina web. El portaveu de la policia de Nashville, Don Aaron, ha informat que habitualment hi ha uns 200 estudiants i entre 40 i 50 membres del personal cada dia a l'escola, malgrat que no ha pogut confirmar quants eren al lloc dels fets en el moment de l'atac.

Amb aquest atac ja són 128 els tirotejos massius que han colpejat els EUA al llarg dels gairebé quatre mesos que portem d'any, segons l'associació Gun Violence Archive (que defineix un tiroteig massiu com aquell en què almenys quatre persones reben trets, excloses l'atacant). I se suma al llarg historial d'incidents en les escoles del país, al voltant dels 30 aquest 2023, que han deixat vuit morts i 23 ferits, segons les dades d'Everytown for Gun Safety.

Dues hores després de l'atac, el portaveu de la policia ha actualitzat els detalls del tiroteig i ha afirmat que l'assaltant portava almenys "dos rifles d'assalt i una pistola". És molt infreqüent, segons les estadístiques, que l'autor d'un atac d'aquest tipus sigui una dona. No ho és tant, però, que l'atacant sigui jove: els EUA encara tenen en el record col·lectiu la tragèdia del 24 de maig de l'any passat a Uvalde (Texas), on un home de 18 anys va obrir foc en una escola primària i va matar 19 nens i dues professores.

Mario Dennis, un dels empleats de cuina de l'escola Covenant, seu a prop d'un agent de policia

Una nova tragèdia escolar

El president dels EUA, Joe Biden, ha lamentat l'atac i ha demanat al Congrés una legislació favorable al control d'armes. "Els tirotejos estan trencant les nostres comunitats", ha afirmat quatre hores després de l'atac. "Necessitem fer més per protegir les nostres escoles", ha afegit. Biden va emetre el mes passat una ordre executiva que augmenta els requisits per a la venda d'armes. Però les seves mesures, ha anotat la secretària de premsa, no són suficients per fer front al problema: el president no pot signar ordres executives per prohibir les armes d'assalt, només pot fer-ho el Congrés.

En un discurs simultani, la secretària de premsa de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, ha secundat aquesta demanda: "Quants nens més han de ser assassinats fins que els republicans al Congrés actuïn i aprovin una llei per prohibir les armes d'assalt, per tancar les llacunes del nostre sistema de control d'armes, o per requerir l'emmagatzematge segur d'armes?", ha demanat Jean-Pierre. "Ja n'hi ha prou", ha dit, demanant la promulgació d'una llei d'armes "abans que un altre nen mori sense sentit en un acte de violència completament evitable", ha sentenciat.

Les càmeres de Fox News han captat el discurs apassionat a favor del control d'armes d'una dona que va sobreviure al tiroteig que va cometre un jove el 4 de juliol, durant la festivitat nacional, a Highland Park (Illinois), on van morir set persones: "¿No esteu cansats de venir aquí i haver de cobrir un altre tiroteig massiu?", ha dit davant la premsa. "Com pot ser que això continuï passant? Com pot ser que els nens continuïn morint i que els seguim fallant? La violència per armes és el principal assassí dels nens i adolescents, ha superat els cotxes. [...] Aquests tirotejos continuaran passant fins que els nostres legisladors facin un pas endavant i aprovin lleis per millorar la seguretat davant les armes".

stats