Regne Unit

Una desfeta electoral de l'SNP referma les expectatives laboristes de tornar a Downing Street

Els independentistes escocesos s'enfonsen i els conservadors pràcticament desapareixen d'un circumscripció propera a Glasgow

2 min
Michael Shanks, el nou diputat laborista de Rutherglen, celebra amb Anas Sarwar, líder del partit a Escòcia, el triomf elefctoral, aquesta matinada.

LondresEl laborisme és una mica més a prop de Downing Street. Així ho creuen els estrategs del partit, després que aquesta matinada s'ha confirmat un canvi de proporcions històriques en el mapa polític escocès. L'elecció parcial a la Cambra dels Comuns de la circumscripció de Rutherglen i l'oest de Hamilton, un districte relativament proper a la ciutat de Glasgow, que s'ha celebrat aquest dijous després de la destitució de la diputada Margaret Ferrier, del Partit Nacional Escocès (SNP) per haver-se saltat les normes anticovid, ha confirmat una victòria aclaparadora per al partit de Keir Starmer i d'Anas Sarwar, el líder laborista al nord de la frontera.

Al saber els resultats, Michael Shanks, el diputat laborista electe, ha assegurat que "no hi ha cap part d'aquest país [Escòcia] on els laboristes no puguin guanyar". El partit ha aconseguit el 58,6% dels sufragis, fet que suposa que hi ha hagut una variació del 20,4% per als labour en relació amb les eleccions generals del 2019. Aleshores, els independentistes de l'SNP van guanyar l'escó amb molta facilitat i més de 5.000 vots de diferència.

El gurú de la demoscòpia al Regne Unit, Sir John Curtice, ha recordat aquesta nit a la BBC que el resultat és "el millor per al laborisme en unes eleccions parcials des de la Segona Guerra Mundial". Si es repetís el mateix patró –un fet difícil, però– en les generals de l'any vinent, Curtice creu que els laboristes podrien obtenir 42 escons, tot i que si es tenen en compte comportaments electorals anteriors, el més probable a hores d'ara és que en treguin 24. En tot cas, a les eleccions del 2019 que van donar la victòria a Boris Johnson, només en van aconseguir un. El retorn del laborisme a posicions hegemòniques a Escòcia es considera condició necessària, tot i que podria no ser suficient, perquè la formació pugui obtenir les claus de Downing Street.

Una projecció dels mateixos resultats d'avui a tot el país suposaria que l'SNP només obtindria sis diputats a les eleccions generals, els mateixos que abans del referèndum d'independència del 2014. A dues setmanes de la celebració del seu congrés anual, la davallada del partit nacionalista obrirà la caixa dels trons. Per un futur molt incert des del punt de vista electoral i per la impossibilitat manifesta de fer realitat, almenys a curt termini, el seu somni independentista.

La nit electoral confirma, doncs, la crisi en què viu el Partit Nacional Escocès, molt tocat des de la dimissió de Nicola Sturgeon i els diferents escàndols sobre les finances de la formació, arran dels quals Sturgeon i el seu marit, Peter Murrell, extresorer de l'SNP, van ser arrestats breument i interrogats. La causa, però, continua oberta.

A més, el resultat de la nit també posa de manifest la caiguda sense fre del Partit Conservador, que només ha captat el 3,9% dels vots. De fet, el candidat conservador fins i tot ha perdut les 500 lliures que cada aspirant ha de dipositar per concórrer als comicis i que només se'ls tornen si superen el 5% dels vots.

L'intent, aquest dimecres passat, del primer ministre Rishi Sunak de presentar-se davant del congrés del seu partit com el canvi que necessita el país, ha xocat de moment amb l'esgotament de la població amb uns tories al poder des del 2010.

stats