Esclata el conflicte diplomàtic entre Israel i el Vaticà per la guerra de Gaza

L'ambaixada israeliana a la Santa Seu titlla de “deplorables” les paraules del secretari d'Estat vaticà, que va considerar “desproporcionada” l'ofensiva a la Franja

3 min
El papa Francesc durant la missa d'aquest dimecres a Roma.

RomaLes relacions entre Israel i el Vaticà mai havien estat tan complicades com en aquest moment. El conflicte al Pròxim Orient ha obert una crisi entre els dos estats que s'ha vist alimentada després que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, anunciés la seva intenció d'estendre l'ofensiva militar fins a Rafah, al sud de la franja de Gaza, on s'amunteguen més d'un milió de civils palestins.

L'ambaixada d'Israel davant de la Santa Seu va qualificar de “declaració deplorable” les paraules del secretari d'Estat vaticà, Pietro Parolin, que va fer al·lusió al dret legítim de Tel-Aviv a defensar-se després dels atacs terroristes de Hamàs del 7 d'octubre passat, però va subratllar que la resposta duta a terme a Gaza, que ja ha deixat prop de 30.000 morts, és “desproporcionada”. “Cal trobar altres camins per resoldre el problema de Gaza, el problema de Palestina. La Santa Seu ho ha dit des del principi. D'una banda, una condemna clara i sense reserves del que va passar el 7 d'octubre, una condemna clara i sense reserves de qualsevol mena d'antisemitisme. Però alhora també una petició que el dret a la defensa d'Israel que es va invocar per justificar aquesta operació sigui proporcionat, i certament amb 30.000 morts no ho és”, va dir aquest dimarts el cardenal Parolin, als marges de l'acte a l'ambaixada d'Itàlia davant la Santa Seu pel 40è aniversari dels Pactes del Laterà, al qual va acudir el president de la República, Sergio Mattarella, i la primera ministra, Giorgia Meloni.

Unes declaracions que l'ambaixada d'Israel davant de la Santa Seu va denunciar en un comunicat: "Jutjar la legitimitat d'una guerra sense tenir en compte totes les circumstàncies i dades rellevants porta inevitablement a conclusions errades", diu el document. La responsabilitat de la destrucció a Gaza “recau en Hamàs i només en Hamàs”, afegeix l'ambaixada, matisant que Gaza “ha estat transformada per Hamàs en la base terrorista més gran mai vista”. El comunicat assegura que “no hi ha cap infraestructura civil” a Gaza que no sigui utilitzada per Hamàs, “inclosos hospitals, escoles, llocs de culte”. A més de la construcció d'“infraestructura terrorista sense precedents” de Hamàs, l'ambaixada d'Israel davant de la Santa Seu assegura que l'organització compta “amb el suport actiu de la població civil”. "Els civils de Gaza també van participar activament en la invasió no provocada del 7 d'octubre del territori israelià, matant, violant i prenent com a ostatges civils. Tots aquests actes es defineixen com a crims de guerra", afegeix el comunicat.

Relació amb els Emirats Àrabs Units

La tensió entre Israel i el Vaticà va començar a augmentar la setmana passada quan el papa Francesc va enviar un missatge als Emirats Àrabs Units per recordar la signatura del Document sobre la Fraternitat Humana entre catòlics i musulmans sunnites signat fa cinc anys a Abu Dhabi en presència del president dels Emirats, el xeic Mohamed bin Zayed, i de l'imam Al-Tayed del Caire. Al text, Francesc lamentava “l'absència de solidaritat fraterna” al món i condemnava “les ombres fosques de la injustícia, de l'odi i de la guerra”, però sense anomenar explícitament Gaza.

La carta va provocar el malestar de l'ambaixador israelià davant de la Santa Seu, Raphael Schutz, que només dos dies abans havia estat rebut en una audiència privada per Francesc. El diplomàtic israelià va denunciar que “el diàleg interreligiós és constructiu sempre que no es passin per alt les dificultats i complexitats”. Schutz va recordar que l'imam Al-Tayed, màxima autoritat del món islàmic sunnita, no només no va condemnar la massacre del 7 d'octubre a Israel, sinó que va elogiar “la resistència palestina i el poble de Gaza” contra “el foc de l'exèrcit terrorista de l'ocupació israeliana”. Unes declaracions que el diplomàtic israelià va qualificar d'“antisemites”. “Continuar el diàleg amb ell, com si tot fos normal, és un error”, va afegir.

Les declaracions de Parolin van ser recolzades pel Vaticà en un editorial publicat un dia més tard per L'Osservatore romà, el diari oficial de la Santa Seu, en què el director del dicasteri per a la Comunicació del Vaticà, Andrea Tornielli, va assegurar que “ningú no pot definir el que està succeint a la franja de Gaza com un dany col·lateral en la lluita contra el terrorisme. El dret a la defensa no pot justificar aquesta carnisseria”.

stats