Internacional 09/12/2016

Centenars d'homes desapareguts durant la fugida d'Alep

L'ONU denuncia el fet mentre el règim incita els civils a abandonar la ciutat

Agències
2 min
Membres de l'exercit de Bassar Al Assad als carrers d'Alep

BarcelonaCentenars d'homes sirians han desaparegut després de passar a àrees controlades pel règim sirià a la localitat d'Alep i ser separats de les seves dones i fills, segons l'ONU. "Vam rebre informacions molt preocupants que centenars d'homes han desaparegut després de creuar a àrees controlades pel govern sirià", va assenyalar el portaveu de l'Oficina de l'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans, Rupert Colville. Membres de les famílies d'aquests homes, tots menors de 50 anys, denuncien que van perdre el contacte amb ells després que fugissin de les àrees controlades per l'oposició fa una setmana o deu dies.

Igualment hi ha uns 150 activistes dins les àrees controlades pels rebels que tenen por de ser detinguts per les forces governamentals si intenten sortir de l'est d'Alep. "Per causa del terrible historial de detencions arbitràries, tortura i desaparicions forçoses de les forces governamentals, ens trobem profundament preocupats pel destí d'aquestes persones", va dir Colville.

Si et quedes, ets sospitós

A mesura que les forces sirianes i els seus aliats avancen en les àrees controlades prèviament per l'oposició sorgeixen informacions sobre "represàlies contra civils sospitosos de donar suport als grups de l'oposició". Per tant, davant les declaracions de Rússia, on afirmaven que qualsevol civil que es quedés a la ciutat seria considerat un terrorista més, les opcions que té la població civil són limitades.

Durant les últimes dues setmanes, el Front al-Nusra, filial siriana d'Al-Qaida, i altres grups armats presumptament han segrestat i assassinat un nombre desconegut de civils que van sol·licitar abandonar les àrees sota el seu control, segons l'ONU. D'altra banda, les Nacions Unides també afirmen que entre el 30 de novembre i l'1 de desembre, grups armats de l'oposició van disparar contra civils que intentaven abandonar Alep.

La situació en altres parts de Síria, com a la província d'Idlib, l'àrea més gran controlada pels rebels, també preocupa l'ONU, ja que s'han registrat "atacs contra desenes de civils".

L'ONU creu que actualment hi ha més de 100.000 civils a les àrees controlades per l'oposició a l'est de la ciutat i probablement 30.000 més que han fugit de les zones sota control del règim sirià. Alguns civils que han intentat fugir han estat "bloquejats" per part de grups armats.

Per la seva part, el ministre de defensa rus, Sergei Rudskoi, ha assegurat que en els últimes 24 hores han abandonat la ciutat unes 10.500 persones.

El portaveu ha instat "totes les parts a evitar que es repeteixin els horrors d'Alep" i a "apartar les seves diferències polítiques centrant-se a evitar la mort de civils".

stats