Internacional 05/04/2022

Brussel·les posa en marxa el mecanisme per congelar fons a Hongria

La mesura podria evitar que Budapest rebi els fons europeus que té assignats

2 min
El primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán.

Brussel·lesEl flirteig amb Putin en plena guerra pot sortir car a Orbán. Només dos dies després de la victòria de l'ultraconservador Viktor Orbán a les eleccions d'Hongria, la Comissió Europea ha fet el pas que fa mesos que se li demana des de diferents capitals però també des de l'Eurocambra. La presidenta de l'executiu comunitari, Ursula von der Leyen, ha anunciat aquest dimecres que posa en marxa el mecanisme que permet congelar fons europeus als països que vulneren l'estat de dret, concretament a Hongria. 

Segons ha explicat la mandatària germànica, el comissari de pressupost, Johannes Hahn, ha enviat una carta a les autoritats hongareses que inaugura oficialment un procés que no s'havia activat fins ara. El mecanisme està a punt des del 2021, es va crear lligat als fons antipandèmia, però Brussel·les havia recelat al màxim de fer-lo servir, i fugia així de la confrontació directa amb Budapest malgrat les reclamacions dels eurodiputats, que fins i tot van portar la Comissió al TJUE per inacció. 

Però mentre es felicitava per la victòria electoral, Orbán va enfrontar-se directament amb Brussel·les, qualificant les institucions comunitàries "d'adversaris", i va ser felicitat per Vladímir Putin, que no només està massacrant Ucraïna sinó que està posant en joc la recuperació de l'economia europea a causa de l'impacte que està tenint la guerra. Von der Leyen ha apuntat que les explicacions donades fins ara per les autoritats d'Hongria sobre les garanties de l'ús de fons europeus no són prou i per això s'ha determinat a fer "el següent pas". 

A l'últim extrem, aquest mecanisme pot evitar que Hongria rebi els fons europeus que té assignats per a partides tan importants com cohesió, agricultura o el mateix fons de recuperació. Només en cohesió, per exemple, té assignats fins a 22.500 milions d'euros fins al 2027. 

stats